ABVAKABO FNV

Contouren inzet werkgevers voortgezet onderwijs bekend

Op 27 juni presenteerde de vo-raad hun contourennota voor de nieuwe cao aan de bonden. De vo-raad vindt dat er geïnvesteerd moet worden in het voortgezet onderwijs en dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn om de arbeidsmarktpositie van onderwijspersoneel te versterken.

Werkgevers streven naar een open arbeidsmarkt met marktconforme arbeidsvoorwaarden. Naast voorstellen voor investering in personeel staan er in de nota van de vo-raad echter ook voorstellen die leiden tot verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van (groepen) werknemers. De cao-inzet van bonden staat al vast. De werkgevers stellen pas na prinsjesdag hun cao-inzet vast, omdat dan hun financiële ruimte bekend is. Bonden hebben erop aangedrongen dat werkgevers nu alvast de contouren van hun cao-inzet bekend maken.

Wat willen werkgevers?

Werkgevers willen marktconform belonen door de salarisachterstand weg te werken en de eindejaarsuitkering in 5 jaar te verhogen tot een 13e maand. Helaas ontbreekt een concreet loonbod. Om de werkdruk aan te pakken wil de vo-raad de normjaartaak verhogen en de koppeling van de docentvakantie en de leerlingvakantie doorbreken. Werkgevers willen een nieuw salarisbouwwerk waarin geen onderscheid tussen personeelscategorieën bestaat met kortere salarislijnen en een beperkt aantal toelagen. Om aan de eisen van de wet gelijke behandeling te voldoen moeten de leeftijdsdagen en de flexbapo afgeschaft worden. Tot slot willen werkgevers meer mogelijkheden scheppen om tijdelijke contracten te stapelen.

Reactie ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV is teleurgesteld over deze voorstellen omdat de investering in het personeel niet concreet gemaakt wordt. Wij vrezen dat de vo-raad alleen wil investeren in salaris en professionalisering van docenten. ABVAKABO FNV pleit ervoor dat ook in het salaris en carrièreperspectief van overig, ondersteunend personeel geïnvesteerd wordt. Voorstellen hiervoor staan in onze cao-inzet. Van het beperken van toelagen en afschaffen van leeftijdsdagen is vooral het ondersteunend personeel de dupe, dat laten wij niet gebeuren! ABVAKABO FNV is daarnaast tegen verruiming van het stapelen van tijdelijke contracten. De wet biedt voldoende flexibiliteit voor werkgevers en biedt werknemers de nodige zekerheid.

Lastig onderhandelingstraject

De vo-raad komt 20 september 2007 met een concrete inzet, inclusief een loonbod. Wij bereiden ons voor op een zeer lastig onderhandelingstraject, dat start in september. Het lijkt erop dat wij samen met onze leden een harde strijd aangaan met de werkgevers. 02-07-2007, Voortgezet onderwijs | Meer over: cao, onderwijs, oop,