Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

'Landelijke uitvoeringsmethodiek Asbestverwijderingsbesluit 2005' verschenen

02-07-2007

Een betere uitvoering en handhaving van het Asbestverwijderingsbesluit 2005 en de asbestbepalingen uit de gemeentelijke bouwverordening. Om dat doel te bereiken is de 'Landelijke uitvoeringsmethodiek Asbestverwijderingsbesluit 2005' opgesteld die onlangs is verschenen.

Gemeenten hebben een belangrijke rol in de uitvoering van de regels rondom de verwijdering van asbest uit gebouwen. Zij verlenen de sloopvergunning, die voor de meeste situaties van asbestverwijdering en -sloop verplicht is. Voor de gevallen waarin particulieren zelf asbest mogen verwijderen doet de gemeente een mededeling in antwoord op de verplichte melding door de particulier.
Met de inwerkingtreding van het nieuwe Asbestverwijderingsbesluit op 1 maart 2006 (en de aanpassing van de gemeentelijke bouwverordeningen daaraan), zijn de taken van de gemeente rond de verwijdering van asbest gewijzigd. De 'Landelijke uitvoeringsmethodiek Asbestverwijderingsbesluit 2005' geeft een overzichtelijke beschrijving van de gemeentelijke taken. Met stroomschema's en stappenschema's vormt deze uitgave een praktische handreiking voor de uitvoeringspraktijk van voorlichting, vergunningverlening, toezicht en handaving.

De helpdesk van Infomil geeft (gratis) antwoord op vragen op onder andere het gebied van asbestverwijdering en de gemeentelijke taken daarin: http://www.infomil.nl/helpdesk, tel.: 070 373 55 75 (op werkdagen van 9:00 - 12:00).

Download


Zie het origineel


* Landelijke uitvoeringsmethodiek Asbestverwijderingsbesluit 2005

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Asbest