Gemeente Enschede

Intensieve controles zwerfvuil bij McDonald's

De milieupolitie Enschede, de regiopolitie Twente en McDonald's Schuttersveld zijn gezamenlijk een actie gestart om zwerfvuil rondom het restaurant aan te pakken. De klanten worden geinformeerd met posters en flyers. Tegelijkertijd houdt de politie intensieve controles. Overtredingen worden bestraft met boetes vanaf EUR 75,-.

07-07-02_foto_mc_donalds.jpg

Veel mensen maken gebruik van de McDrive aan het Schuttersveld. Maar al staan er rondom volop afvaltonnen, toch gooien veel klanten het overblijvende afval uit de auto op straat.
Dit is ook McDonald's zelf een doorn in het oog, vandaar dat het restaurant meerdere keren per dag de omgeving rond het restaurant opruimt. Daarmee is het probleem echter niet opgelost.

De Enschedese milieupolitie en de regiopolitie Twente surveilleerden hier al regelmatig. Daarbij blijkt dat de vervuilers weinig besef hebben van de gevolgen van hun gedrag - zowel de rotzooi op straat als de boete die zijzelf riskeren. Bovendien blijkt dat zwerfvuil dat al op straat ligt, weer nieuwe vervuiling uitlokt. Om die cirkel te doorbreken zijn politie en McDonald's nu een actie begonnen. Bij de ingang van de McDrive en op de afvaltonnen zijn posters aangebracht met de tekst: "Riskeer geen bon, gooi je afval in de ton" en daaronder "Overtreders riskeren een boete vanaf EUR 75,-." Dezelfde tekst staat op flyers die worden uitgereikt in de Mc Drive. Tegelijk intensiveert de politie de controles. Er is al een aantal keren proces verbaal opgemaakt en ook de komende tijd zal de politie boetes uitdelen.
Deze combinatie van informatie en stevig optreden blijkt in veel gevallen goed te werken en lijkt ook hier al een positief effect te hebben. Doel van de actie is, dat iedereen weer begrijpt dat afval in de ton hoort, zodat de straten rondom McDonald's `gewoon' schoon blijven.

07-07-02_foto_mc_donalds2.jpg
Op de foto bij de afvalton: vlnr Chantal Oud (regiopolitie wijkbureau Enschede Noord), Lies Knol (McDonald's), Michiel van Kalsbeek en Ben Noorman (milieupolitie Gemeente Enschede).

2 juli 2007