Politie Groningen

Politie lost onder meer koperdiefstallen op

Delfzijl/Appingedam, 02-07-2007 o De politie heeft met de aanhouding van achttien verdachten achttien koperdiefstallen, drie woninginbraken en elf (brom)fietsdiefstallen opgelost. Het meest opvallend zijn de drie kabeldiefstallen die in eind mei op de kermis in Delfzijl plaatsvonden. De grote groep verdachten werden gaande het onderzoek aangehouden. Ze zijn in de leeftijd van 14 tot 35 jaar en komen uit Delfzijl en Appingedam en Apeldoorn.

De politie kwam de verdachten op het spoor door recherchewerk van de jeugdagenten en diverse verklaringen. Uit onderzoek bleek dat de verdachten vanuit een pand in Delfzijl op pad ging. Meestal waren ze dan onder invloed van alcohol en softdrugs. Ze pleegden de diefstallen en inbraken in wisselende samenstellingen. Het gaat om diefstal van koper van bouwplaatsen aan de Fivelpoort in Appingedam, het Industriepark en gemeentewerken Delfzijl. Ook drie kabeldiefstallen van de kermis in Delfzijl zijn met de aanhouding van deze verdachten opgehelderd. De woninginbraken en (brom)fietsdiefstallen werden gepleegd in Delfzijl en Appingedam. Bij een inbraak werd een pinpas gestolen. Hiermee werd ook gepind en de pas werd later teruggebracht. De groep was actief van oktober 2006 tot mei 2007. De schade van de diefstallen loopt zeker in de tienduizenden euros.

Ouders onwetend

Het onderzoek door de jeugdagenten van Delfzijl leverde een groot aantal jeugdigde verdachten op. Tijdens het onderzoek merkte de politie op dat ouders vaak geen weet hebben van de activiteiten van hun kinderen. Dit is overigens steeds vaker een punt van zorg. Met een groot aantal ouders is een gesprek geweest en werd een
jeugdzorgtraject gestart.

Motief

Nagenoeg alle verdachten hebben hun aandeel in de zaak bekend. De verdachten wilden geld verkrijgen voor het kopen van onder andere verdovende middelen. Alle verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld. De politie heeft het dossier afgerond en aan justitie overgedragen.