Gemeente Epe


2 juli 2007

Voortgang traject dierenpark

Begin maart bent u geïnformeerd over het feit dat Zodiac Zoos met de MER-procedure is begonnen. Deze nieuwsbrief gaat hier verder op in.

Milieueffectrapportage Pangea Parc vordert

Momenteel maakt bureau Oranjewoud, in opdracht van Zodiac Zoos, een Milieueffectrapportage (MER). Deze wordt geschreven voor de beoogde locatie van Pangea Parc. De MER is nodig om de gevolgen van een nieuw dierenpark op de omgeving in kaart te brengen. De resultaten van de MER worden vervolgens gebruikt voor het opstellen van het bestemmingsplan. Zodiac Zoos hoopt met de uitvoering van deze MER te komen tot een optimale inrichting van het nieuwe dierenpark.

Ontsluiting en wateraspecten

Op dit moment voert Oranjewoud de onderzoeken uit die bepalend zijn voor de oriëntatie en inrichting van het dierenpark. Zo doen zij op dit moment onderzoek naar de ontsluitingsvarianten. Het gaat daarbij om twee varianten ter hoogte van de Badweg en één variant langs de A50. Rijkswaterstaat, provincie Gelderland en de gemeenten Heerde en Epe zijn nauw betrokken bij dit onderzoek. Een tweede onderzoek dat Oranjewoud op dit moment uitvoert, is het in kaart brengen van de waterhuishouding van het dierenpark. Bij dit onderzoek is het Waterschap Veluwe nauw betrokken. Zodiac Zoos wil water als een belangrijk element in de vormgeving van het dierenpark gebruiken. De resultaten van de MER spelen een belangrijke rol bij het opstellen van het bestemmingsplan voor Pangea Parc.

Randvoorwaarden

Naast de ontsluiting en de waterhuishouding worden ook andere aspecten in de MER onderzocht. Deze komen onder andere voort uit de randvoorwaarden die de gemeente stelt voor de beoogde locatie. De randvoorwaarden zijn:

- Het dierenpark moet goed in het landschap te passen zijn;

- Het dierenpark moet bereikbaar zijn met een adequate toegangsweg;
- Het dierenpark mag de bestaande mogelijkheden voor uitbreiding van de omwonende agrariërs niet schaden;
- Bij de inrichting moet de hinder voor omwonenden zoveel als mogelijk beperkt zijn.

Verder brengt Oranjewoud ook de bestaande uitbreidingsmogelijkheden voor agrariërs in beeld. Deze worden in belangrijke mate bepaald door de nieuwe wet Geurhinder.

Studiegebied

Het studiegebied van de MER is de directe omgeving van de beoogde locatie Vemde Horsthoek en wordt grofweg begrensd door de Vemderweg aan de zuidzijde, de Heerderweg/Eperweg aan de westzijde, de A50 aan de noordzijde en de Vemderdwarsweg aan de oostzijde.

Voortgang
Oranjewoud zal in opdracht van Zodiac Zoos de MER in verschillende stappen uitvoeren. De verwachting is dat de eerste rapportages na de zomervakantie bij de gemeente worden ingediend. De gemeente zal de klankbord-groep betrekken bij de advisering van deze rapportages. In de volgende nieuwsbrieven hopen we meer informatie te kunnen geven over de inhoud van deze rapportages.

Website
Pangea Parc kunt u de belangrijke stukken over de voortgang MER Pangea Parc vinden. Bijvoorbeeld: de richtlijnen voor het MER, de nota van antwoord (inspraak op startnotitie) en deze nieuwsbrief.