Gemeente Sittard-Geleen


084_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Meekels: "Raad heeft aangegeven hoe toekomst van de stad er uitziet"

College Sittard-Geleen tevreden over uitkomst Voorjaarsdebat

Sittard-Geleen, 29 juni 2007 - Het college van B en W van Sittard-Geleen kijkt tevreden terug op de uitkomst van het Voorjaarsdebat van de gemeenteraad. Dat debat vond plaats op 27 en 28 juni. ,,Er zijn belangrijke besluiten genomen, die de basis vormen voor de toekomst van de stad," zegt wethouder Pieter Meekels.

Ruim een jaar lang is toegewerkt naar het Voorjaarsdebat. Op basis van twee onderzoeken (Tijd voor Keuzes en het Iflo-rapport) zijn voorstellen gedaan om de financiële situatie van de gemeente de komende jaren structureel te verbeteren. Hoewel de financiële problemen uitgangspunt waren, zijn er uiteindelijk voorstellen gekomen en door de raad aangenomen die een vernieuwende kijk op de stad en de taken van de gemeente geven.

De gemeente gaat een aantal voorzieningen concentreren, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden. Ook komen er concrete voorstellen om de gemeentelijke inkomsten te verhogen. Een ander belangrijk besluit tijdens het Voorjaarsdebat is om meer mensen aan het werk te helpen, zodat er minder uitkeringen verstrekt hoeven te worden. Daarnaast wordt er volop gewerkt aan de verbetering van de gemeentelijke werkwijze, waardoor ook bespaard kan worden. Dat op dit terrein al resultaat geboekt wordt, blijkt uit het feit dat de accountant voor het eerst een goedkeurende verklaring heeft uitgegeven over de rechtmatigheid van de jaarrekening.

,,De raad heeft duidelijk aangegeven welke richting we op moeten om de stad weer financieel gezond te maken," kijkt wethouder Meekels terug op het soms enerverende debat in de raad. ,,We kunnen nu volop aan de slag om allerlei plannen concreet te maken."

De gemeenteraad heeft een aantal ombuigingsvoorstellen van het college minder hard gemaakt. Zo blijven de vestigingen van Biblionova in Munstergeleen en Grevenbicht open. Door de besparing die het sluiten van de bibliotheek in het Trevianum in Sittard oplevert, kunnen speciale programma's worden opgezet waarmee het lezen van boeken gestimuleerd wordt.

Ook vindt de raad dat tot en met 18 jaar muziekonderwijs gesubsidieerd moet worden (het oorspronkelijke voorstel ging uit van subsidiering tot en met 16 jaar).

Daarnaast vindt de raad dat er op korte termijn een onderzoek moet komen naar de mogelijkheid om de Stadsschouwburg te privatiseren. Dat moet in het voorjaar van 2008 klaar zijn.

,,De raad heeft alle belangen afgewogen en deze besluiten genomen," zegt Meekels hierover. ,,Het college werkt daar zonder probleem aan mee."

Over de hoogte van het ozb-belastingtarief heeft de raad een motie aangenomen. Daarin staat dat het huidige niveau in Sittard-Geleen - rond Limburgs gemiddelde - gehandhaafd moet blijven. Een verhoging is voor de raad niet bespreekbaar. ,,We hebben steeds gezocht naar creatieve oplossingen voor onze financiële problemen," zegt Meekels. ,,Dat heeft geresulteerd in het huidige pakket maatregelen en een groot aantal vernieuwende ideeën. De raad spreekt zijn waardering hierover uit door deze motie over de hoogte van het OZB-tarief aan te nemen."

In de begroting over 2008, die in november van dit jaar in de raad komt, zal de weerslag van het Voorjaarsdebat te vinden zijn.


---