Ingezonden persbericht


Aan: Redactie politiek / binnenland
Van: Jonge Socialisten in de PvdA
Onderwerp: PvdA-Jongeren willen referendum Europees Verdrag Datum: 2 juli 2007

PvdA-Jongeren willen referendum Europees Verdrag

De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) willen dat er een referendum wordt georganiseerd over het nieuwe Europese verdrag. Ook de Partij van de Arbeid zou hiervoor moeten pleiten, aldus de jongerenorganisatie. JS-voorzitter Ruben Zandvliet: "Alleen de mensen die in 2005 de Europese Grondwet verwierpen kunnen nu beslissen of ze het bereikte resultaat voldoende vinden."

In het regeerakkoord hebben PvdA, CDA en ChristenUnie afgesproken een nieuw Europees verdrag eerst naar de Raad van State te sturen. "Dit is een logische procedure en gebeurd met elk wetsvoorstel, maar het oordeel van de Raad van State heeft geen invloed op de vraag of er wel of geen referendum moet komen", aldus Zandvliet. "Het PvdA verkiezingsprogramma is duidelijk en in het regeerakkoord komt het woord 'referendum' niet voor." De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat er voor een nieuw (grondwettelijk) verdrag een nieuw referendum nodig is. Ruben Zandvliet: "Dus ook als de Raad van State oordeelt dat er niets grondwettelijks aan het verdrag is zou de PvdA een referendum moeten steunen."

Over de inhoud van het nieuwe Europese verdrag zijn de Jonge Socialisten erg tevreden. Er is een betere afstemming tussen Nationale en Europese issues, het Handvest voor de Grondrechten wordt juridisch bindend en het Europees Parlement wordt versterkt. "Iedereen kan met dit verdrag tevreden zijn. De grootste tegenargumenten van twee jaar geleden zijn wat ons betreft opgelost. De SP is alleen tegen voor de show. In hun verkiezingsprogramma wilde de SP nog slagvaardig beleid op het gebied van terrorismebestrijding en milieu, nu pleiten ze voor het in stand houden van alle veto's waardoor slagvaardig beleid juist wordt tegengehouden. Als Roemenie haar smerige auto-industrie in stand wil houden kunnen ze vooruitstrevend klimaatbeleid voor de rest van de Europese Unie blokkeren. "Wat dat betreft is Jan Marijnissen een grotere draaikont dan Wouter Bos", aldus Ruben Zandvliet.

----------

Noot (niet ter publicatie):

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ruben Zandvliet
Landelijk Voorzitter Jonge Socialisten in de PvdA E rzandvliet@js.nl T 06-38820566 T 020-5512292