Gemeente IJsselstein


Sterfte aantal zwanen en eenden door botulisme

Datum: maandag 2 juli 2007
Zondag 24 juni is een aantal dode zwanen en eenden aangetroffen in de sloot bij Hitteschild/Kameraplein. De dode dieren zijn opgehaald en een monster is afgenomen om te bepalen wat de dieren mankeren. Op advies van de Voedsel en Warenautoriteit zijn ook de zieke dieren in samenwerking met een dierenarts weggehaald.
De sterfte onder de watervogels is door botulisme (C) veroorzaakt. Vermoedelijk door het kadaver van een eend. Inmiddels is de sloot zodanig gespoeld dat de concentratie toxine is verdwenen. Verdere maartregelen zijn niet nodig.
Botulisme C is de meest voorkomende vorm van botulisme en voor zoogdieren en de mens ongevaarlijk. Voor de ornithologen staat botulisme C bekend als een voor vogels extreem zware toxine die direct verlamming en de dood veroorzaakt.
Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente zullen in het vervolg preventief meer spoelen in warme periodes in de wijken. Daarnaast blijven wij alert op het direct verwijderen van kadavers.
Ook vragen wij inwoners bij het ontdekken van een kadaver contact op te nemen met de gemeente via de bel- en herstellijn 030-686 16 62 (maandag tot en met vrijdag 08.30-17.30 uur). Buiten kantoortijden kan worden gebeld met 06-212 15 202.