VVD



2-7-2007

Extra budget en derde land als voorwaarden bij eventuele verlenging Uruzgan

VVD-woordvoerders Hans van Baalen en Arend-Jan Boekestijn over een mogelijke verlenging van de Uruzgan-missie.

De VVD wil alleen nadenken over een eventuele verlenging van de huidige militaire Uruzgan-missie wanneer er buiten de Defensiebegroting financiële middelen ter beschikking worden gesteld om de extra kosten van deze missie op te vangen. Defensie eet zichzelf nu op, vinden VVD-woordvoerders Hans van Baalen (Buitenlandse Zaken, artikel-100-procedure) en Arend-Jan Boekestijn (Defensie en OS). Voor elke missie moet Defensie onderdelen afstoten of investeringen uitstellen. Dat is onaanvaardbaar.

Ministers Bos van Financiën en Koenders voor OS en niet Defensieminister Van Middelkoop moeten het verschil tussen oefenen op de Veluwe en opereren in Uruzgan voor hun rekening nemen.

Voorts moet Nederland bij een eventuele verlenging in Uruzgan op de inzet van een serieus derde land, naast Australië, kunnen rekenen. De huidige Nederlandse inzet zal in omvang en taken gereduceerd moeten worden. De druk op personeel en materieel is nu te groot.

Van Baalen en Boekestijn hebben veel waardering voor de inzet van de Nederlandse militairen in Afghanistan, maar Nederland moet wel in staat zijn om onnodige risico's ten gevolge van een onaanvaardbare uitzenddruk te voorkomen. De NAVO, Wouter Bos en Bert Koenders moeten nu de nodige solidariteit opbrengen.

De VVD zal pas een definitief standpunt innemen na een artikel-100-besluit van het kabinet tot het verlengen van Nederlandse ISAF-deelname na augustus 2008, hoorzittingen, briefings, het troepenbezoek van de Kamer aan Uruzgan eind deze zomer en het te agenderen Kamerdebat.

2 juli 2007