Time : 14:49:21
Date : 02 July 2007
Sender Name: Pfizer

Communicatie van Pfizer: Klinische studie in Nigeria

2 Juli 2007 - Mogelijks hebt u via media kennis genomen van de aantijgingen in verband met een klinische studie die door Pfizer in 1996 werd uitgevoerd in Kano, Nigeria, en van de rechtszaak die recent door de Nigeriaanse regering tegen het bedrijf werd aangespannen. We zouden van deze gelegenheid gebruik willen maken om te reageren op de vele onnauwkeurigheden die verteld werden over Pfizer, zijn inspanningen in Kano meer dan tien jaar geleden, en zijn motieven.

Pfizer is meer dan 50 jaar in Nigeria aanwezig geweest met een standvastige bereidheid om samen te werken met de Nigeriaanse regering en het Nigeriaanse volk, door het steunen van programma's die de gezondheidsstandaarden en toegang tot medische behandelingen in dat land verbeterden.

In 1996 was Nigeria geconfronteerd met een van de ernstigste epidemieën van meningokokkenmeningitis die ooit in dat land hadden plaatsgevonden; de epidemie trof bijna 110.000 mensen, waaronder vele kinderen, en leidde tot bijna 12.000 overlijdens. Op het ogenblik van de epidemie bevond Pfizers antibioticum Trovan (trovafloxacine) zich in het late ontwikkelingsstadium en was het reeds getest bij meer dan 5000 patiënten in de Verenigde Staten, Europa en elders. De artsen van Pfizer beschikten over degelijke wetenschappelijke gegevens dat het geneesmiddel een veilige en doeltreffende behandeling zou zijn voor meningitis. Bovendien kon Trovan oraal worden toegediend aan de patiënten, eerder dan via pijnlijke intramusculaire injecties, de toedieningsmethode van de andere geneesmiddelen die gebruikt werden voor de behandeling van deze vernietigende en dodelijke ziekte.

Pfizer kreeg de goedkeuring van de Nigeriaanse regering om een klinische studie met Trovan uit te voeren, die bijdroeg tot het redden van levens. Ongeveer 94% van de personen die een behandeling met Trovan of het vergelijkend geneesmiddel van de studie-ceftriaxone-toegediend kregen, overleefden de ziekte. Voor de Nigeriaanse patiënten die niet in de Pfizer studie in het ziekenhuis voor infectieuze ziekten van Kano waren opgenomen, bedroeg de overleving 89-90%, dit is 4% minder.

Meningokokkenmeningitis is een ziekte die zonder behandeling ongeveer vier van de tien slachtoffers doodt. Zelfs met behandeling kunnen de patiënten een aantal ernstige ziektegerelateerde bijwerkingen overhouden, zoals gehoorverlies, mentale retardatie, verlamming en crisissen. In een epidemie van deze omvang is het helaas zo dat een zeker aantal patiënten zal sterven en dat anderen
gezondheidscomplicaties op lange termijn zullen vertonen, ongeacht het type van behandeling dat ze krijgen. Ondanks deze realiteit was het overlevingspercentage voor degenen die deelnamen aan de klinische studie van Pfizer, beter dan het overlevingspercentage van de patiënten die andere behandelingen toegediend kregen in het ziekenhuis voor infectieuze ziekten in Kano en die niet opgenomen waren in de studie.

De klinische studie werd uitgevoerd met het volle medeweten van de Nigeriaanse regering en Pfizer schikte zich steeds naar de Nigeriaanse wetten, het advies van de Nigeriaanse Minister van Volksgezondheid, en met inachtneming van de eigen ethische standaarden en de veiligheid van de patiënten.
De studie werd geleid door een Nigeriaanse pediater die in vroegere epidemieën van cholera en meningitis ervaring had opgedaan in de behandeling van deze aandoeningen. Hij is afkomstig uit de streek van Kano en spreekt vloeiend Hausa. Het experimentele karakter van de studie werd vóór de toediening van de behandeling uitgelegd aan de ouders of voogden van alle patiënten, hetzij in Hausa, hetzij in het Engels, zoals aangewezen. Op elk ogenblik konden de families alternatieve zorgen toegediend krijgen in nabijgelegen behandelingscentra. De patiënten opgenomen in de studie, die meer zorg nodig hadden dan deze die ter plaatse beschikbaar was, werden op kosten van Pfizer naar de beste medische centra gestuurd die in Nigeria beschikbaar waren.

Klinische studies houden vaak uitdagingen in, in het bijzonder wanneer ze worden uitgevoerd in extreem moeilijke omstandigheden zoals deze in Kano in 1996. De bedoeling is altijd om geneesmiddelen te ontwikkelen die het leven van de patiënten moeten verbeteren. Dat is inderdaad het doel van de 13.000 toegewijde mensen die werken in de onderzoekslaboratoria van Pfizer wereldwijd. In het geval van Trovan toonde alle wetenschappelijke informatie, die in die periode beschikbaar was, aan dat het geneesmiddel een enorm potentieel bezat als levensreddende behandeling voor een dodelijke ziekte, wat precies het geval was in Kano. Er werden kinderlevens gered.

Het valt inderdaad te betreuren dat de Nigeriaanse regering, meer dan tien jaar na de klinische studie met Trovan, een rechtszaak heeft aangespannen tegen Pfizer en anderen voor een actie die een significant voordeel inhield voor enkele van Nigeria's jongste burgers.

Contactpersoon bij Pfizer:
Daniel Van Bellinghen
02 554 67 22$
0475 84 12 06
daniel.vanbellinghen@pfizer.com

URL: http://www.pfizer.com