Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Slaaggrens inburgeringsexamen in het buitenland vanaf 1 december 2007 omhoog


02-07-2007

De slaaggrens voor de Toets Gesproken Nederlands van het basisexamen inburgering in het buitenland wordt per 1 december 2007 aangepast. Kandidaten die vóór 15 september zich aanmelden voor de toets en betalen, krijgen de garantie dat zij nog op basis van de oude slaaggrens worden beoordeeld. Dat schrijft minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanpassing van de slaaggrens betekent dat méér vragen goed moeten worden beantwoord. Vogelaar kondigde de aanpassing van de slaaggrens eerder aan toen bleek dat er kandidaten slagen met een lager niveau van taalvaardigheid dan de bedoeling was. Kandidaten die zijn gezakt, worden vanaf 1 november niet langer opnieuw beoordeeld door een groep examinatoren. De spraakherkenningscomputer kan net zo goed oordelen als menselijke examinatoren, is uit onderzoek gebleken.

Om te zorgen dat nieuwkomers aansluiting vinden bij de Nederlandse samenleving is het belangrijk dat mensen zo snel mogelijk starten met inburgeren. Sinds de invoering van de Wet inburgering in het buitenland (Wib) in 2006 moeten personen een inburgeringsexamen in het land van herkomst halen voor het verkrijgen van een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). De mvv is nodig voor een verblijfsvergunning voor een bepaalde tijd.

Het inburgeringsexamen bestaat uit de Toets Gesproken Nederlands en de Toets Kennis van de Nederlandse Samenleving. De slaaggrens voor het examenonderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving verandert niet. Het basisexamen wordt afgenomen op Nederlandse ambassades in het buitenland.

Meer informatie over de Wet inburgering in het buitenland op www.naarnederland.nl en www.ind.nl