Partij van de Arbeid

Koenders optimistisch over Millenniumdoelen

02-07-2007 02:38

Minister Koenders heeft op 30 juni tijdens een publieksevenement over de Millenniumdoelen het belang van ontwikkelingssamenwerking benadrukt. De VN heeft in 2000 acht Millenniumdoelstellingen opgesteld. Zo moeten in 2015 de armoede en kindersterfte zijn verminderd en moet de handel tussen rijke en arme landen eerlijker worden gemaakt.

Schokland fonds
Minister Koenders trekt vijftig miljoen euro uit voor het Schokland fonds. Dit fonds is bestemd voor ideeën die kunnen bijdragen aan het halen van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN): Iedereen met goede ideeën kan zich voor dit Schokland fonds melden. Koenders wil dat de Nederlandse bevolking meer betrokken raakt bij het halen van de doelstellingen. Ook kunnen mensen via een website zelf een akkoord ondertekenen waarbij ze zich bijvoorbeeld verplichten alleen nog koffie te drinken waarvoor de Afrikaanse koffieboeren een eerlijke vergoeding krijgen.

Besteding ontwikkelingsgeld
Er zijn tot 2015 nog zeven jaar te gaan, maar Koenders is optimisch over de Millenniumdoelen. Volgens hem worden ze gehaald, maar er moet nog veel gebeuren. Zo is Koenders bezorgt over de toenemende armoede in bepaalde delen in Afrika. Hij wil de komende vier jaar het Nederlandse ontwikkelingsgeld zo efficiënt mogelijk besteden. De vier miljard euro die Nederland jaarlijks beschikbaar stelt voor ontwikkelingssamenwerking wil Koenders met name inzetten voor kwetsbare landen die net uit een burgeroorlog komen. Koenders wil ook dat duurzaamheid en gelijke rechten tussen mannen en vrouwen een belangrijke rol spelen bij de besteding van het geld.

Akkoorden
Het evenement vond plaats op Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee. Op het festival waren veel leden van het kabinet aanwezig. Daarnaast waren er veel maatschappelijke organisaties, bekende artiesten en bedrijven aanwezig. In totaal zijn er 37 akkoorden getekend waarin ministers, organisaties en bedrijven beloven zich in te zetten de Millenniumdoelstellingen te halen. Zo heeft bankverzekeraar SNS Reaal beloofd haar verzekeringen in Afrika te verbeteren en Philips gaat de energievoorziening voor tien miljoen mensen in de Derde Wereld op zich nemen. Tijdens het evenement waren er ook talloze workshops, debatten en optredens.