Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Halkias en Berelovich winnen het NOVA Collegetoernooi 2007

Het zesde Nova College Schaaktoernooi, dat werd gespeeld in het weekend van 29 en 30 juni en 1 juli, heeft twee winnaars opgeleverd: de grootmeesters Stelios Halkias uit Griekenland en Aleksandar Berelovich (Oekraïne). Beiden behaalden 5½ punt uit 6 partijen. De beker en de titel gingen uiteindelijk naar Halkias omdat hij de sterkste tegenstand had gehad.

De 27-jarige Griek heeft het niet cadeau gekregen. Al in de eerste ronde won hij moeizaam vanuit mindere positie en in de vierde ronde had hij uiteindelijk nog één seconde op de klok over toen zijn tegenstander Leon Pliester de tijd overschreed in een remisestelling. Berelovich had minder 'narrow escapes' maar moest ook hard voor de punten werken.

In de slotronde wees Berelovich medekoploper Robert Ris terug in een gecompliceerde partij, terwijl Halkias concurrent Piet Peelen van het bord af combineerde. Peelen had in een eerdere ronde de grote favoriet Friso Nijboer verslagen. Nijboer deelde nu met 5 punten de derde prijs met de Russische grootmeester Igor Glek, de Israëlische meester Yochanan Afek en de verrassende titelloze Nederlanders Ton Timman en Xander Schouwerwou. De laatste was daarmee de beste speler uit de regio Haarlem. Dat bereikte hij door in de laatste ronde Nederlands dameskampioene Zhao Qin Peng te verslaan.
Peng en Nijboer speelden een dag voor het toernooi nog de laatste ronde van het NK in Hilversum en zeker bij Peng was de vermoeidheid na ruim twee weken intensief toernooischaak van het gezicht af te lezen.

De goed gevulde speelzaal in het NOVA-College

Het toernooi telde in totaal 160 deelnemers, die allen hartstochtelijk voor de punten streden, maar ook genoten van de gezelligheid, de uitstekende organisatie en de voortreffelijke faciliteiten van de grote speelzaal in het ROC Nova College. Onder de deelnemers waren traditiegetrouw veel jeugdspelers, die een flinke greep in de ratingprijzenpot deden. De speciale jeugdprijzen gingen naar Bram ter Schegget met 4½ punt, en Harry van Vliet en het pas twaalfjarige Santpoortse talent Ilias van der Lende met 4 punten. Het beste meisje was Leonore Braggaar.

Sponsor Nova College heeft toegezegd het toernooi nog zeker drie jaar te zullen ondersteunen. Voor volgend jaar overwegen de organisatoren het toernooi in twee groepen te gaan verspelen. Daardoor zullen de krachtsverschillen kleiner zijn en kan het toernooi nog spannender verlopen. Geen wonder dat veel deelnemers afscheid namen met 'Tot volgend jaar!'

Uitgebreide informatie over het NOVA Collegetoernooi is te vinden op de toernooisite.
Frits Welling

---