MER biedt groeimogelijkheden voor dorp Volkel

In het Milieueffectrapport (MER) van militair luchtvaartterrein Volkel is een variant opgenomen waarbij het woningbouwplan van het dorp Volkel (plan Niemeskant) voor het grootste gedeelte buiten de geluidscontour ligt. Dat heeft staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap het gemeentebestuur van Uden vandaag per brief laten weten. Deze variant zou de door de gemeente Uden zo gewenste woningbouw in de gemeente mogelijk maken. Nadat het MER beoordeeld is door de ministeries van Defensie en VROM, zal in goed overleg met de gemeenten en de provincie een keuze worden gemaakt uit de varianten. De definitieve keuze komt vast te staan nadat de wettelijke procedures zijn doorlopen.

Staatssecretaris Van der Knaap heeft de inwoners van Volkel in februari van dit jaar laten weten dat hij zich zou inspannen om uitbreiding van het dorp mogelijk te maken. Niet in de laatste plaats vanwege de hoge acceptatie in de omgeving van vliegbasis Volkel. Dankzij een goede samenwerking tussen Defensie, gedeputeerde Paul Rüpp van de provincie Noord-Brabant en de wethouders van de gemeente Uden is het mogelijk gebleken in het MER alternatieven op te nemen die het woningbouwplan Niemeskant van het dorp Volkel mogelijk maken.

Defensie en VROM zullen het MER gezamenlijk beoordelen op aanvaardbaarheid en volledigheid. Daarna volgt een procedurele fase die wordt afgerond met de aanwijzing van het luchtvaartterrein en de vaststelling van een geluidszone als gevolg van de Luchtvaartwet. De verwachting is dat deze procedures eind 2008 zijn afgerond.

Noot voor redacties (