Ingezonden persbericht


GROENLINKS AMERSFOORT

Persbericht 29 juni 2007

Van 't Erve (GroenLinks): FREE PAPA!

Onder het motto FREE PAPA! strijdt GroenLinks voor het verruimen van het vaderverlof van twee dagen naar twee weken. Tegelijk is Sebastiaan van 't Erve, voorzitter van de GroenLinks-fractie in de Amersfoortse gemeenteraad voor de derde keer vader geworden.

Jeanette van der Meij en Sebastiaan van 't Erve zijn op vrijdag 29 juni de trotse ouders geworden van hun derde kind: Tygo Thomas van der Meij. Het is een gezonde jongen van zes pond. De geboortedag valt samen met het begin van het zomerreces van de Amersfoortse raad én met de indiening van een wetsvoorstel voor verruiming van het vaderschapsverlof door Tweede-Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks. Dat kan geen toeval zijn.

GroenLinks wil dat jonge vaders direct na de bevalling recht krijgen op twee weken betaald vaderverlof. Nu nog hebben zij recht op niet meer dan twee dagen. Dat is veel te kort. GroenLinks vindt het belangrijk dat vaders de tijd krijgen om zich te hechten aan hun baby. Bovendien is er direct na de bevalling genoeg te doen in huis. In Nederland zijn jonge vaders slecht af in vergelijking met andere Europese landen. In Denemarken en Groot-Brittannië hebben zij twee weken verlof, in Finland achttien en in Portugal zelfs twintig dagen. GroenLinks vindt dat Nederland ook een vadervriendelijke verlofregeling moet krijgen. Twee weken vaderverlof is een waardevolle investering voor de band tussen vader en kind.

Van 't Erve heeft het allemaal mooi gepland. Doordat de geboorte van Tygo samenvalt met het begin van het zomerreces, krijgt hij beter de kans zich vanaf het prille begin te hechten aan de baby en zorgtaken op zich te nemen. De vraag "Wie is toch die man die op zondag het vlees snijdt?" is bij Van 't Erve niet op z'n plaats.