Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 127

2 juli 2007

Overheid staat borg voor startende ondernemer

Rotterdam stimuleert zelfstandig ondernemerschap uitkeringsgerechtigden

Mensen in Rotterdam met een uitkering die een eigen bedrijf willen starten, kunnen sinds 1 juli een borgstelling krijgen van de overheid, als zij een bedrijfskrediet aangaan bij een bank. Rotterdam doet mee aan een proefproject van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de 'Borgstellingregeling voor bedrijfskredieten'. Het doel van de regeling is niet alleen het ondersteunen van mensen met een uitkering die een eigen bedrijf willen beginnen, de regeling stimuleert hen een lening juist via een bank aan te gaan.

Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) is dan ook blij dat met deze regeling: "Binnen deze groep zit ontzettend veel potentie. Wij moeten ondernemer­schap in Rotterdam stimuleren. Met deze regeling krijgen ondernemende uitkerings­gerechtigden net dat steuntje in de rug om hun plannen uit te kunnen voeren." Uit recent onderzoek blijkt dat starters die vanuit een bijstandsuitkering een onderneming hebben opgezet goed presteren. Zo'n 70% van de ondernemingen bestaat nog na drie jaar. Het stimuleren van zelfstandig ondernemerschap onder mensen die in een uitkeringssituatie zitten, is een belangrijk speerpunt binnen het sociale beleid van de gemeente Rotterdam.

Aanvraag
De borgstelling bedraagt maximaal ¤ 31.500. Het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) beoordeelt de aanvragen. Als het ondernemersplan van de starter levensvatbaar is, vraagt het RBZ een garantieverklaring (borgstelling) aan bij Senter Novem, de uitvoerings­organisatie van het Ministerie van Economische Zaken. Na afgifte van deze verklaring kan de ondernemer zelf een krediet aanvragen bij een deelnemende bank in de regio of de regionale kredietbank. Als de ondernemer een uitkering via het UWV ontvangt, is ook de re-integratiecoach bij het traject betrokken. De ondernemer kan bij het RBZ terecht voor advies en begeleiding.

De regeling richt zich op mensen met een WW-, WWB-, WAO-, WAZ-, WAJONG, ZW- of WIA-uitkering en daarnaast op mensen die WIA verzekerd zijn en structurele beperkingen hebben. Ook mensen met een uitkering die de afgelopen twee jaar zijn gestart met een bedrijf of zelfstandig beroep kunnen een aanvraag indienen voor de borgstelling­regeling.

Naast Rotterdam doen ook de regio's Flevoland en Leeuwarden mee aan de proef.

noot voor de redactie/