Senternovem


Energietransitie Duurzame Elektriciteitsvoorziening foto links Nieuws

02-07-2007 | Reactie Platform DEV op MEP-opvolger

Het Platform Duurzame Elektriciteitsvoorziening reageert op het ontwerpbesluit rond de nieuwe MEP.

Het Platform heeft nog een aantal aandachtspunten en formuleert adviezen om het ontwerpbesluit te verbeteren, waaronder:
1. Geef prioriteit aan projecten die buiten budget vallen in een volgende ronde
Wij bevelen aan projecten die buiten het budget vallen bij de eerstvolgende ronde als eerste in behandeling te nemen, uiteraard tegen het dan mogelijk lagere subsidiebedrag. Als deze situatie zich voordoet, dan heeft het onze voorkeur als de overheid de volgende ronde eerder openstelt, met de voorziene daling van de subsidiehoogte. Zo komt er zonder extra overheidsuitgaven meer vaart in de marktontwikkeling.

2. Maak duidelijk hoe het kabinet duurzame warmte wil gaan stimuleren
Het valt te overwegen de stimulering van duurzame warmte alsnog in de subsidieregeling op te nemen, zodat er één juridisch kader is voor de stimulering van alle duurzame energie vormen, met uitzondering van die voor de mobiliteit (biobrandstoffen).
3. Regel de toepassing van de duurzaamheidscriteria voor biomassa Wij bevelen aan om in samenwerking met de betrokken marktpartijen uit te werken hoe de toepassing van de inmiddels vastgestelde duurzaamheidscriteria in de subsidieregeling geregeld wordt. Feit is dat de duurzaamheidscriteria bekend en zijn en dat er op dit moment (nog) geen systeem bestaat waarmee marktpartijen kunnen aantonen dat de door hen gebruikte biomassa daaraan voldoet. Deze impasse moet zo snel mogelijk worden doorbroken.

Het Platform wil hiermee een constructieve bijdrage leveren aan de totstandkoming van de nieuwe subsidieregeling en is van plan om haar suggesties en adviezen nader uit te werken.

Meer informatie

Reactie Platform DEV op MEP-opvolger