European Union




Brussel, 2 juli 2007

Europese ICT-sector wil wereldwijd nieuwe markten veroveren: Commissie start openbare raadpleging

Vandaag start de Commissie een openbare raadpleging om de wereldwijde positie van de Europese Informatie en Communicatie Technologie (ICT) te versterken door toegang tot de wereldmarkt te waarborgen. De raadpleging loopt tot 17 september 2007 en alle belanghebbenden kunnen reageren, bijvoorbeeld industrieën, de onderzoeksgemeenschap en consumentenorganisaties. De Commissie wil de mening van belanghebbenden over markttoegang en regelgevingskwesties onderzoeken om zo haar EU-strategie voor internationale samenwerking op het gebied van ICT te verfijnen.

"Onze Europese ICT-industrie moet in wereldperspectief gaan denken en handelen," aldus Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij en media Viviane Reding. "Hoewel we hard hebben gewerkt om een gemeenschappelijke telecommarkt in Europa te creëren, mogen we het wereldbeeld niet uit het oog verliezen. De Europese ICT-industrie kan wereldwijd meer markten veroveren als we de concurrentie verbeteren en handelsbelemmeringen in derde landen weghalen. Doel van de vandaag gestarte raadpleging is dan ook de wereldwijde handelsbelemmeringen en handelsmogelijkheden voor de Europese ICT-industrie in kaart te brengen."

Internationaal gezien staat er voor de Europese ICT-industrie veel op het spel: de EU vertegenwoordigt ongeveer 30% van de ICT-wereldmarkt. Elektronische communicatie, ingebedde computersystemen, micro- en nano-electronica, microsystemen en intelligente geïntegreerde systemen behoren tot Europa's voornaamste industriële en technologische kwaliteiten. Ook beschikt Europa over zes van 's werelds tien beste telecommunicatieaanbieders en over vier van de beste tien fabrikanten van apparatuur (zie bijgevoegde lijst).

Om de wereldwijde verkoop van Europese ICT-producten en diensten te bevorderen en het marktaandeel te vergroten, gaat de Commissie uit van open markten en vrije handel. De Commissie werkt met name aan de voortgang van multilaterale handelsrelaties in het kader van de Wereldhandelsorganisatie, voornamelijk wat betreft de handel in diensten, hetgeen cruciaal is voor de Europese ICT-sector.

Met de vandaag gestarte openbare raadpleging wil de Commissie een meer ambitieuze en doelgerichte internationale EU-strategie voor ICT formuleren die nieuwe markten voor EU-industrieën onderzoekt, het wereldwijde concurrentievermogen van de Europese ICT-industrie verbetert en wereldwijd EU-belangen behartigt.

Om input voor deze internationale strategie (die in het eerste halfjaar van 2008 wordt gepubliceerd) te verkrijgen, worden belangstellenden in de vandaag gestarte raadpleging gevraagd om input voor drie gebieden:

* Regelgeving, markttoegang, handel, met aandacht voor samenwerking op het gebied van regelgeving, normen, intellectuele eigendomsrechten, toegang tot het spectrum en slimme radio tags (RFID);

* Onderzoek en innovatie, met aandacht voor samenwerking op het gebied van ICT-onderzoek, onderzoeksinfrastructuur en de rol van ICT in wereldwijde uitdagingen als energie-efficiëntie, vergrijzing, gezondheidszorg, enz.;

* Sociale aspecten, bijvoorbeeld netwerk- en informatiebeveiliging, internet-governance, de digitale scheidslijn tussen arme en rijke landen, en het verbeteren van bestaande bilaterale overeenkomsten met derde landen.

De vandaag gestarte openbare raadpleging is onderdeel van het alomvattende i2010-initiatief om een informatiemaatschappij voor groei en werkgelegenheid te creëren (zie IP/05/643).

Het document over de openbare raadpleging is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm ?item_id=3475

Voor meer informatie over de internationale dimensie van de Europese informatiemaatschappij: MEMO/06/461

Economische situatie:

In 2006 bedroeg de wereldmarkt voor telecommunicatiediensten 971 miljard euro. Het aandeel van de EU was ongeveer 300 miljard euro, ten opzichte van 245 miljard euro voor de VS en 110 miljard euro voor Japan. In 2006 bedroeg de wereldmarkt voor telecommunicatieapparatuur 216 miljard euro. Het aandeel van de EU was 59 miljard euro, ten opzichte van 52 miljard euro voor de VS en 26 miljard euro voor Japan.

's werelds beste 10 telecommunicatieaanbieders (wat betreft de verkoop van diensten)


1. AT&T
VS

2. NTT
Japan

3. Verizon
VS

4. Deutsche Telekom
EU (Duitsland)

5. France Telecom
EU (Frankrijk)

6. Telefónica
EU (Spanje)

7. Vodafone
EU (VK)

8. Telecom Italia
EU (Italië)

9. BT
EU (VK)

10. Sprint Nextel
VS

's werelds beste 10 fabrikanten van telecommunicatieapparatuur (wat betreft de verkoop van apparatuur)


1. Cisco
VS

2. Alcatel Lucent
EU (Frankrijk), VS

3. Ericsson
EU (Zweden)

4. Nokia Siemens Networks
EU (Finland)

5. Nortel
Canada

6. NEC
Japan

7. Motorola
Japan

8. Huawei
China

9. Siemens
EU (Duitsland)

10. Fujitsu
Japan

Bron: "DigiWorld2007. The digital world's challenges", IDATE, 2007, Frankrijk