Productschap Diervoeder

02/07/2007

Goedkeuring Hygiënecode Teelt voedermiddelen

Bestemd voor: diervoederbedrijven en telers

Akkerbouwers die voedermiddelen telen, kunnen vanaf deze week gebruik maken van een hygiënecode. Dit kan met de GMP+-standaard B6 Teelt voedermiddelen. Door het toepassen van de code voldoet de akkerbouwer aan regels van de EU-Diervoederhygiëneverordening. Het ministerie van LNV keurde de inhoud van de code goed op verzoek van het Productschap Diervoeder (PDV).

Met de goedkeuring van de GMP+-standaard B6 `Teelt voedermiddelen' als hygiënecode geeft LNV zijn akkoord met de handelwijze uit de code voor de Diervoederhygiëneverordening (zie LNV besluit). De code treedt niet in plaats van de verordening; voor toezichthouders blijft die verordening het uitgangspunt. Ze hanteren de code wel als leidraad, waarmee zij efficiënter en effectiever toezicht kunnen houden bij de telers.

De inhoud van de hygiënecode is opgesteld in overleg met vertegenwoordigers van belanghebbende partijen. PDV legde de code ter goedkeuring voor bij het ministerie van LNV. De VWA beoordeelde de code en bracht positief advies uit. De code voldoet aan eisen van de Diervoederhygiëneverordening. Voor telers is het bruikbaar als leidraad voor naleving van de verordening voor zover het om de afzet van producten als (dier)voedermiddel gaat.

De hygiënecode maakt als standaard B6 `Teelt voedermiddelen' onderdeel uit van GMP+, het voedselveiligheidcertificaat voor diervoeders. De code is tevens geïntegreerd in het schema Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). Eerder dit jaar accepteerde het PDV al het akkerbouwcertificaat VVAK voor de teelt van voedermiddelen voor de borging van diervoeder als GMP+-waardig. Het verzoek van VVAK tot acceptatie als hygiënecode is nog in behandeling.

GMP+ -gecertificeerde bedrijven (GMP+ B6 `Teelt voedermiddelen') voldoen al grotendeels aan de voorschriften uit de Diervoederhygiëneverordening via deelname aan het GMP+-certificatieschema diervoedersector 2006. De nieuwe GMP+ B6 standaard bevat een aantal nieuwe voorschriften. Deze zijn in beeld gebracht via een verwijzingstabel. De tabel maakt ook inzichtelijk welke voorwaarden uit GMP+ B6 de voorschriften uit de Hygiëneverordening borgen.

GMP+ -gecertificeerde bedrijven kunnen hiermee bij een VWA-controle aantonen dat de voorwaarden van de Diervoederhygiëneverordening via GMP+-certificatie zijn ingevuld. De VWA-controle op de bedrijven verloopt hierdoor vlotter en efficiënter. Telers dienen uiterlijk 1 januari 2008 te voldoen aan de voorschriften van de Diervoederhygiëneverordening.

Onderstreepte tekst zijn links naar:
Link LNV Besluit goedkeuring hygiënecode teelt voedermiddelen van 1 juni 2007
Link Hygiënecode "GMP B6 teelt voedermiddelen"
Link Verwijzingstabel GMP B6 teelt voedermiddelen en Diervoederhygiëneverordening