Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Sophos Top 10 juni 2007

Aanvallen via web en e-mail kosten bedrijven steeds meer geld

Gorinchem, 2 juli 2007 - Sophos, een wereldleider in IT-beveiliging en controle, maakt de top 10 bekend van de meest dominante malware bedreigingen die tijdens de maand juni wereldwijd bij computergebruikers problemen veroorzaakten.

De cijfers, samengesteld door Sophos' wereldwijde netwerk van controle posten, tonen aan dat webgebaseerde bedreigingen sterk blijven toenemen. Sophos detecteerde de voorbije maand iedere dag een gemiddelde van 29,700 nieuwe geïnfecteerde wegpagina's - waarvan circa 80% zich bevond op gehackte, legitieme websites.

De top 10 voor webgebaseerde malware in juni 2007: Mal/Iframe: 64.0%
Mal/ObfJS: 10.1%
Troj/Psyme: 3.8%
Troj/Fujif: 3.1%
Troj/Decdec: 2.7%
VBS/Redlof: 2.5%
Mal/Packer: 1.1%
Troj/Ifradv: 1.0%
VBS/Haptime: 1.0%
Mal/Zlob: 0.9%
Andere: 9.8%

Iframe, die werkt door middel van malware-code te injecteren in webpagina's, blijft koploper en was in juni verantwoordelijk voor bijna tweederde van alle geïnfecteerde webpagina's wereldwijd. Eerder deze maand nog werd Iframe ontdekt op verschillende Italiaanse websites. Meer dan 10.000 webpagina's werden toen geïnfecteerd; de meeste waren legale - maar wel gecompromitteerde - websites die in Italië gehost werden. Slachtoffers waren onder andere stadsbesturen, tewerkstellingsdiensten en toeristische websites. De meeste van deze pagina's werden gehost door één van de grootste ISP's in Italië.

"De Italiaanse Iframe aanval zou alle ISP's wereldwijd moeten wakker schudden", zegt Carole Theriault, senior security consultant bij Sophos. "Achtergelaten kwaadaardige codes op deze websites liggen op de loer om onschuldige surfers te infecteren. Websites zouden een voorbeeld moeten nemen aan Fort Knox en zich meer moeten beveiligen. Op dit moment zijn er te veel websites die te gemakkelijk door cybercriminelen uitgekozen worden."

De top 10 van landen met malware geïnfecteerde webpagina's in juni 2007: China (incl. Hong Kong): 59.3%
Verenigde Staten: 23.9%
Rusland: 3.6%
Duitsland: 1.7%
Oekraïne: 1.4%
Italië: 1.0%
Taiwan: 0.8%
Brazilië: 0.8%
Verenigd Koninkrijk: 0.8%
Canada: 0.6%
Andere: 6.1%

Terwijl China de eerste plaats blijft behouden, is Italië een nieuwkomer in deze top10. Dit heeft het land met name te danken aan de Iframe aanval en aan de ObfJS bedreiging, de tweede in rij van dominante webgebaseerde malware van de voorbije maand.

"Het feit dat China verantwoordelijk blijft voor meer dan de helft van de geïnfecteerde webpagina's wereldwijd, mag de andere landen niet geruststellen", vervolgt Therialt. "Italië is hét bewijs dat ieder land ISP's voldoende moet informeren en dat website-beheerders zich moeten verzekeren dat ze correct beschermt zijn tegen webbedreigingen."

De top 10 van e-mail gebaseerde malware-dreigingen in juni 2007: W32/Netsky: 31.4%
W32/Mytob: 20.9%
Mal/Iframe: 10.9%
W32/MyDoom: 6.4%
W32/Sality: 5.4%
W32/Zafi: 5.0%
W32/Bagle: 5.0%
Mal/DownLdr: 2.6%
W32/Stratio: 2.6%
W32/Nyxem: 2.0%
Andere: 7.8%

Het is interessant om te zien dat Iframe tevens voorkomt in de e-mail gebaseerde top 10 waaruit blijkt dat het zich niet enkel beperkt tot het infecteren via het web. Hackers kunnen hun malware vastleggen in e-mails door gebruik te maken van HTML om gebruikers te misbruiken.

Grafieken van de bovenstaande toptienlijsten zijn te vinden op: www.sophos.com/pressoffice/imggallery/topten/

Security experts van SophosLabs schrijven over de allernieuwste security nieuwsflashes op: www.sophos.com/blog.

Meer informatie over veilig computergebruik, inclusief anti-hoaxmaatregelen, is te vinden op: www.sophos.com/virusinfo/bestpractice/

Over Sophos Benelux
Sophos Benelux, gevestigd in Gorinchem, is een Sophos-distributeur die zich richt op het leveren van Sophos-producten en -diensten aan partners, resellers en klanten in de Benelux. Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetdreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com.

Over Sophos
Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetbedreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Het hoofdkantoor van Sophos bevindt zich in Groot-Brittanië. Inmiddels zijn er meer dan 35 miljoen Sophos-gebruikers in ruim 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is Sophos in staat snel te reageren op nieuwe dreigingen, ongeacht de complexiteit ervan. Hierdoor wordt een optimale klanttevredenheid nagestreefd.

Voor meer informatie en/of een telefonische toelichting, gelieve contact op te nemen met:

Sophos Benelux
Marnix van Meer
Tel: +31 655700255
m.vanmeer(at)sophosbenelux.com

Creative Strategies
Elke De Ridder
Tel: +32 2 267 41 60
Ederidder(at)creative-strategies.be

This message is scanned for virusses and content by Sophos Anti-virus and Puremessage