Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Gelijktrekking op korte termijn met Nederlandse studenten

Collegegeld voor Surinaamse studenten

De Vrije Universiteit zal de collegegelden voor studenten met de Surinaamse nationaliteit vanaf komende september weer gelijktrekken met die van Nederlandse studenten. Dit zal gebeuren naar aanleiding van het feit dat minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zich door de leden van de Tweede Kamer heeft laten overtuigen van 'de redelijkheid en billijkheid om maatregelen te treffen waardoor studenten uit Suriname zich gegarandeerd weten van een gelijke behandeling als Nederlandse studenten bij de collegegeldsystematiek'.

De beide Amsterdamse universiteiten, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, hebben voor deze problematiek al eerder aandacht gevraagd en drongen er al langer bij het ministerie op aan om deze ongelijkheid ongedaan te maken.

Het collegegeld voor Surinamers zal dus gelijk worden getrokken met dat voor EER studenten. Daarmee loopt de Vrije Universiteit vooruit op het weer meetellen van Surinaamse studenten bij de bekostiging van de universiteit. Op den duur moet een en ander in de wet worden vastgelegd. Tot die tijd blijft het College van Bestuur van de Vrije Universiteit verantwoordelijk voor het vaststellen van het collegegeld voor deze groep.