Provincie Groningen

Waddenfonds Presentatie Bid-book voor Groninger projecten Waddenfonds 2 juli 2007

Afgelopen vrijdag, 29 juni 2007, presenteerden de vier Groningse kustgemeenten (De Marne, Eemsmond, Delfzijl en Reiderland) en de provincie Groningen het bid-book "Waddenkroon". Het bid-book heeft tot doel om aanvragen voor het Waddenfonds te ondersteunen en te stimuleren die betrekking hebben op:
* het kustgebied zelf (de Waddenkroon);

* de thema's natuur en landschap, recreatie en toerisme.

In het bid-book staan de ambities van de regio betreffende deze thema's en staat hoe de ambities met steun uit het Waddenfonds ingevuld kunnen worden.
Het Waddenfonds gaat zaterdag 30 juni officieel van start. Tot 19 oktober 2007 kunnen projecten voor het eerste jaar worden ingediend.

Kwelderherstelprogramma
Tijdens de bijeenkomst werd ook het project kwelderherstelprogramma gepresenteerd. Dit pilot-project op de kwelders langs de Noordpolder is gestart in samenwerking tussen natuur-, landschap-, landbouworganisaties en oevereigenaren. Een aantal van hen hebben inmiddels al de handschoen opgepakt en zijn bezig met een aantal projecten.

Waddenfonds
Het Waddenfonds van het Rijk heeft tot doel met extra investeringen de kwaliteit van de Waddenzee en van het Waddengebied te verbeteren. Gedurende 20 jaar is er jaarlijks 33 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar.
Er kan met dit geld zowel geïnvesteerd worden in ecologische ontwikkelingen als in economische.
Het bid-book "Waddenkroon" richt zich op de thema's natuur en landschap, recreatie en toerisme uit het Waddenfonds. Voor projecten geldt dat zij moeten passen binnen de PKB-Waddenzee en het Investeringsplan Waddenfonds. Het gaat om redelijke grote projecten want de qua omvang moeten de meeste projecten minimaal 200.000 euro aan subsidie uit het Waddenfonds omvatten. Kleinere projecten mogen geclusterd mits ze binnen een samenhangend thema vallen. Natuur en landschap, recreatie en toerisme zijn thema's waar een veelheid aan partijen bij betrokken is. Om landschappelijke en recreatieve initiatieven succesvol voor het Waddenfonds te maken is het belangrijk dat er een verbindend verhaal is, juist omdat het Rijk zegt dat Wadden-projecten bij voorkeur regionaal verankerd moeten zijn en moeten bijdragen aan een duurzame toekomst van het Waddengebied.

Nut van het Bid-book
De initiatiefnemers van het bid-book willen voorkomen dat er een veelheid aan losse initiatieven wordt ontwikkeld die onderling geen synergie vormen en dus minder tot geen kans op subsidie maken. Het bid-book vormt dan ook een kader voor projecten en biedt onderbouwing, zodat de aanvragen bij het Waddenfonds meer kans maken. Mede ook doordat kleinere projecten geclusterd kunnen worden tot een groot project en tezamen een meerwaarde genereren.
Het bid-book wil verder vooral enthousiasmeren en inspireren en daagt overheden en maatschappelijke organisatie uit om met spraakmakende Wadden-projecten te komen en die in te dienen bij het Waddenfonds. Het bid-book is tot stand gekomen in samenspraak met maatschappelijke organisaties, belangengroepen en overig partners uit de gehele regio.

Het bid-book is te verkrijgen bij de provincie Groningen. U kunt het boek onderaan deze pagina bestellen of bel met publieksvoorlichting: 050 - 3164160.

2 juli 2007