Gemeente Arnhem

Zes miljoen euro voor bereikbaarheid regio (29-06-2007) Persbericht van Stadsregio Arnhem Nijmegen
15 projecten op korte termijn aangepakt

Om op korte termijn de bereikbaarheid van de Stadsregio Arnhem Nijmegen te verbeteren, worden 15 concrete projecten aangepakt. De stadsregio gaat hiervoor een bedrag van ongeveer 6 miljoen euro inzetten.

De 15 projecten zijn gekozen als snelle oplossingen (quick wins) voor de problemen die in de Netwerkanalyse naar voren kwamen. De Netwerkanalyse (oktober 2006), uitgevoerd op verzoek van de Minister van Verkeer en Waterstaat, is een analyse van de bereikbaarheid van de regio. Uit de Netwerkanalyse blijkt dat in de periode tot 2020 de problemen het grootst zijn in de Arnhemse Ruit en de Nijmeegse Driehoek.
Van de 15 projecten zijn er in totaal 7 terug te leiden naar de Arnhemse Ruit, in totaal 3 projecten betreffen de Nijmeegse Ruit en er zijn 5 projecten die in de hele regio effect hebben. De projecten zijn allemaal uitvoerbaar in de periode 2007 en 2008.

Voorwaarden
Of een project wel of niet kan rekenen op financiële steun hangt af van een aantal voorwaarden:
Het project moet bijdragen aan openbaar vervoer en autobereikbaarheid Het is te realiseren in 2007 of uiterlijk 2008
De ontvanger van het geld (de wegbeheerder, die het project uitvoert) draagt minimaal 50% bij aan de kosten.

Projecten
Het grootste deel van het beschikbare geld, namelijk één miljoen euro gaat naar het project Rondje Heyendaal-Nijmegen. Andere projecten zijn bijvoorbeeld de aanleg van een trolleysysteem in de Schuytgraaf, aanleg busbaan in de Waalsprong, fietsenstallingen bij station Kronenburg (Arnhem), verbeteren van enkele fietsroutes of uitbreiding van de P+R-voorzieningen bij station Zevenaar.