FNV Bouw

datum: 02-07-2007

Timmerindustrie pakt arbo per machine aan

In de nieuwe cao voor de timmerindustrie (12.000 werknemers) is afgesproken dat specialisten per machine bekijken hoe werknemers aan zo min mogelijk houtstof worden blootgesteld. Werkgeversorganisatie NBVT zal bij de Europese werkgeversbond CEI-Bois bepleiten dat in Europees verband afspraken worden gemaakt met de producenten van houtbewerkingsmachines over vermindering van de uitstoot van houtstof. Dit zijn de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten, FNV Bouw en CNV Hout en Bouw overeengekomen in een principeakkoord voor een cao tot 1 januari 2009. In die periode krijgen de werknemers 4,4% loonsverhoging.

Terugdringen van de blootstelling aan houtstof is van wezenlijk belang. Bij de ene machine is omkasting de oplossing, bij een andere moet de afzuiging worden verbeterd. Soms brengt het anders afstellen van de beitels al een belangrijke verlichting. Werk voor specialisten, vindt de timmerindustrie, die daarvoor een nieuwe gezamenlijke arbocommissie installeert. Om nieuwe machines meteen te verbeteren, opent de sector overleg op Europees niveau.

De nieuwe cao loopt van 1 juli 2007 tot 1 januari 2009. Op 1 oktober 2007 krijgen de werknemers 1,4% loonsverhoging; op 1 maart 2008 volgt 1,6% en op 1 oktober 2008 1,4%. De bestaande loon- en functiestructuur krijgt een meer marktconforme uitwerking. Per 1 januari 2008 komt er verder een uniforme regeling voor woon-werkverkeer, met daarin een verhoging van zo'n 6%. De kilometervergoeding voor dienstkilometers gaat van 28 naar 31 cent.

Werknemers krijgen meer mogelijkheden zich verder te ontwikkelen binnen de sector. Heeft het eigen bedrijf voor zulke ambities geen ruimte, dan kan de werknemers een beroep doen op de scholingsstichting van de bedrijfstak. Wie vanwege gezondheidsredenen ook buiten de timmerindustrie naar ander werk op zoek moet, kan altijd een beroep op de SSWT doen.

De timmerindustrie maakt verder afwijkingen van de bedrijfsvakantie bespreekbaar. De werkgever moet voortaan met argumenten komen als hij een verzoek voor vakantie buiten de collectieve bedrijfssluiting niet honoreert. Verder komt er een eind aan het fenomeen van collectieve snipperdagen, zodat ook hier werknemers meer zeggenschap over eigen tijd krijgen. Alle afspraken in de cao over loon en toeslagen, werktijden en arbeidsomstandigheden zijn voortaan voluit van toepassing op uitzendkrachten, uit binnen- en buitenland.