Gemeente Vlaardingen


Oer-Vlaardinger gevonden

02 juli 2007

Archeologen borgen begin 2002 in het Vlaardingse stadshart de resten van Vlaardingers die daar tussen 1000 en 1050 waren begraven. Zouden er nog nakomelingen van hen rondlopen? Om dit te achterhalen, is vorig jaar van 88 hedendaagse mannen een wangslijmmonster afgenomen. Hoewel de kans klein was, is toch een verwantschap aangetoond.

Oer-Vlaardinger op 6 juli bekend
Het is nu voor het eerst in Nederland gelukt om met behulp van DNA-onderzoek een periode van duizend jaar te overbruggen. Burgemeester Tjerk Bruinsma maakt vrijdagavond 6 juli bekend welke hedendaagse man verwant is aan een 11^e-eeuwse Vlaardinger.

Middeleeuwse kiezen met intact DNA
De duizend jaar oude skeletten zijn begin 2002 opgegraven op de locatie Gat in de Markt. Het Gat in de Markt was destijds een onbebouwde hoek van de Markt die rondom de Grote Kerk ligt. De archeologische verwachtingen van deze plek waren hooggespannen.

De opgravingen bij het 'Gat in de Markt'. Foto: P. de Boer, VLAK

De verwachtingen kwamen uit: binnen een ruimte van amper vijf bij vijf meter hebben archeologen de resten van 41 uitstekend geconserveerde lichamen uit graven kunnen bergen. Van alle opgegraven menselijke resten kwamen er 32 in aanmerking voor DNA-onderzoek. De kiezen van 24 van deze 32 mannen, vrouwen en kinderen, bleken nog voldoende intact DNA te bevatten: belangrijke bijdragen voor het opbouwen van een databestand van oud menselijk DNA. Het onderzoek naar menselijk DNA is een nieuwe techniek die een veelbelovende revolutie kan veroorzaken in het archeologisch onderzoek.

Zoektocht naar oer-Vlaardinger
Om te achterhalen of er nog verwanten rondlopen van de duizend jaar geleden begraven Vlaardingers, startte vorig jaar een project met als motto de zoektocht naar de oer-Vlaardinger. Het is een samenwerkingsproject van de sectie Stadsarchief en Archeologie van de gemeente Vlaardingen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) . Voor de zoektocht kwamen alleen mannen in aanmerking. De verwantschap laat zich namelijk het gemakkelijkst vaststellen via de mannelijke lijn. Het enige stukje DNA dat van ouder op kind ongewijzigd wordt doorgegeven, is namelijk het Y-chromosoom dat het man-zijn bepaalt. Daarnaast is de mannelijke lijn ook eenvoudiger te volgen op basis van stamboom-gegevens omdat de achternaam doorgaans via de mannelijke lijn wordt doorgegeven.

11^e-eeuwse Vlaardinger kreeg harde klappen
Het duizend jaar oude DNA dat matcht met dat van een hedendaagse man, is van een circa 45-jarige man. Opvallend aan zijn schedel zijn sporen van geweld. De man heeft aan de rechterkant twee duidelijke deuken naast elkaar in zijn schedel. Dit wijst erop dat hij zeker twee keer flink geslagen is met een hard stomp voorwerp. De man heeft de klappen wel overleefd, aangezien de fracturen weer mooi geheeld zijn. De schedel van de 45-jarige middeleeuwer wordt getoond tijdens de avond waarop de match bekend wordt gemaakt.

De schedel van de 45-jarige middeleeuwer van wie nu een nazaat is gevonden, vertoont twee duidelijke deuken. Foto: J.P. van den Berg, VLAK.