Gemeente Duiven


Begroting 2006. Deel 1: ontwikkelingen en nieuw beleid
---

Op maandag 7 november buigt de gemeenteraad zich weer over de begroting van de gemeente, de zogenaamde Programmabegroting. Deze begroting bestaat onder andere uit een deel waarin hoofdlijnen en uitgangspunten van het gemeentelijk beleid worden vermeld. In een ander deel komen de financiën van de gemeente aan de orde.

In dit artikel kunt u een korte toelichting lezen op twee onderdelen uit de Programmabegroting 2006-2009: ontwikkelingen en nieuw beleid. Over twee weken volgt nog een artikel over de financiële positie van de gemeente Duiven, waarbij ook ingegaan wordt op de leges en belastingen. Overigens kan gemeld worden dat de begroting sluitend is en er geen OZBverhoging wordt voorgesteld.

Voor de duidelijkheid, het betreffen hier voorstellen van ons college. De gemeenteraad behandelt de Programmabegroting tijdens een openbare vergadering op maandag 7 november 2005.

---

ONTWIKKELINGEN

OZB
Na een aantal jaren uitstel is het zover: het gebruikers deel van de Onroerend Zaak Belasting voor woningen vervalt per 1 januari 2006. Een gemiddeld huishouden gaat da arom in 2006 EUR 94 minder onroerend zaak belastingen betalen. (Dit bedrag kan per huishouden verschillen, omdat het afhankelijk is van de OZB waarde van de woning).

Dat u minder belasting gaat betalen is natuurlijk goed nieuws voor u als inwoner, maar norm aal gesproken zou dat voor de gemeente minder inkomsten betekenen. In ons geval wordt het nadeel echter door de rijksoverheid gecompenseerd.

We zien wel weer een aantal nieuwe en grote ontwikkelingen op ons afkomen. U kunt dan onder andere denken aan de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Omdat dergelijke beleidsontwikkelingen onbekende maar grote financiële risico's hebben, hebben wij besloten om vanaf 2007 geld apart te houden in een buffer. Een soort spaarpotje dus.

Rentevoordeel
De gemeente Duiven heeft onlangs een aantal bestaande leningen overgesloten tegen een lagere rente. Dit resulteert in een financieel voordeel in 2006 van ruim 443.000 euro waar we een aantal van de in dit artikel genoemde nieuwe wensen voor uit kunnen voeren.
---

BELEID
Ook voor 2006 houden we financiële middelen beschikbaar voor lopende en nieuwe werkzaamheden en (beleids)onderwerpen. We moeten als gemeente namelijk ook mee in (wettelijke) ontwikkelingen die op ons afkomen. Hieronder worden enkele nieuwe beleidsonderwerpen beschreven zoals die in de begroting 2006 staan. De onderwerpen zijn onderverdeeld naar verschillende programma's.

PROGRAMMA BESTUUR
Dit programma heeft tot doel dat burgers vertrouwen hebben dat het gemeentebestuur besluiten neemt, beleid ontwikkelt en diensten verleent die in het belang zijn van Duiven en de Duivense bevolking.

Gemeenteraadsverkiezingen
Portefeuillehouder: burgemeester Henk Zomerdijk. De gemeente wil dat de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen groter wordt dan voorgaande jaren. De gemeenteraadsverkiezingen zijn hét moment voor inwoners van de gemeente om invloed uit te oefenen op wie er in de gemeenteraad komt en daarmee dus op het programma voor de komende vier jaar. Op woensdag 7 maart 2006 zijn er weer nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente Duiven streeft naar een opkomst van 65% (dat is gelijk aan het opkomstpercentage voor het referendum Europese Grondwet).

Toekomstvisie Duiven
Portefeuillehouder: burgemeester Henk Zomerdijk. afbeelding logo Toekomstvisie
Op dit moment zitten we in fase III van het opstellen van de Toekomstvisie Duiven. Eind dit jaar moet het concept klaar zijn en dan komt het ter inzage te liggen. Iedereen die dat wil kan dan nog een reactie geven. We hopen dan tijdens de raadsvergadering op 6 maart de Toekomstvisie vast te stellen. De Toekomstvisie die er dan ligt, dient als basis voor te ontwikkelen beleid.

Actiepunten klanttevredenheidsonderzoek
Portefeuillehouder: burgemeester Henk Zomerdijk. Afgelopen jaar is een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder klanten van de gemeente Duiven. Uit dat onderzoek komen een aantal verbeterpunten naar voren die in 2006 opgepakt gaan worden. Overigens wordt voorgesteld om iedere 3 jaar dit onderzoek te herhalen.
---

PROGRAMMA OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID
Dit programma richt zich op de sociale veiligheid, criminaliteit, brandweer en rampenbestrijding.

Stimuleren van Sociale Veiligheid
Portefeuillehouder: burgemeester Henk Zomerdijk De gemeente heeft een belangrijke voortrekkersrol als het gaat om het gevoel van veiligheid. De gemeente heeft de taak om samen met andere overheden en partners beleid te maken en maatregelen te nemen om het veiligheidsgevoel bij mensen te vergroten. In 2006 wil de gemeente daarom doorgaan met het inzetten van twee extra politiemensen op vrijdag- en zaterdagavond.

Verder wordt ingestoken op het verminderen van de jongerenoverlast en vandalisme. Dat willen we onder andere doen door het Project Gas ! voor de aanpak van scooteroverlast door te laten lopen. Maar ook in preventieve zin met het Project Streetwise, waar het Jongerenwerk een belangrijke rol speelt.

Brandweer
Portefeuillehouder: burgemeester Henk Zomerdijk foto brandweerwagen
In 2005 is het Brandweerbeleidsplan 2006-2009 vastgesteld. Daarin worden onder andere maatregelen beschreven die nodig zijn om toe te groeien naar het gewenste kwaliteitsniveau. Die maatregelen brengen structurele kosten met zich mee die vanaf 2006 in de begroting moeten worden opgenomen. Het gaat dan onder meer om het verhogen van het budget voor realistisch oefenen naar 12.800 euro in totaal. Daarnaast is in het brandweerbeleidsplan een eenmalige inhaalslag opgenomen voor het maken van bereikbaarheidskaarten en aanvalsplannen. Dit zal worden uitbesteed (47.500 euro).

---

PROGRAMMA OPENBARE RUIMTE
Dit programma omvat het beheer,onderhoud en aanpassen van onze wegen, straten, parkeergelegenheden, watergangen, openbaar groen, kunstwerken, openbare verlichting, riolering en de zorg voor verkeersveiligheid en bereikbaarheid openbaar vervoer.

Verkeersstructuurplan
Portefeuillehouder: wethouder Henk Nijland
foto kruising Vergert-Rijksweg
Op dit moment wordt het huidige Verkeersstructuurplan (van 2001) geactualiseerd. We wachten daarom met het oppakken van nieuwe projecten totdat het nieuwe Verkeersstructuurplan meer inzicht geeft in de uit te voeren acties. Vandaar dat er voor 2006 een zogenaamde stelpost in de begroting is opgenomen. Met die stelpost houden we er rekening mee dat de verkeersregelinstallatie op de Vergert-Rijksweg wegens de hoge leeftijd kapot kan gaan en herstelkosten niet acceptabel zijn. Als dat gebeurt dan wordt er waarschijnlijk voor gekozen om versneld een rotonde aan te leggen. Overigens verwachten we in 2007 het nieuwe verkeersstructuurplan vast te kunnen stellen.
---

PROGRAMMA ONDERWIJS EN JEUGD
Het doel van dit programma is dat iedere jeugdige zich moet kunnen ontwikkelen tot een persoon die op zelfstandige en volwaardige wijze en op basis van eigen mogelijkheden en aanleg, kan deelnemen aan de samenleving en zijn leven vorm kan geven.

Regionalisering Bestuur Openbaar Onderwijs
Portefeuillehouder: wethouder Ineke Knuiman
Zoals het er nu naar uit ziet gaan op 1 januari 2006 de besturen van het openbaar onderwijs van Duiven, Westervoort en Zevenaar samen in een regionale stichting. De mogelijkheid bestaat dat ook het bestuur van de openbare scholen in Rheden nog aansluit. Met de vorming van een regionale stichting houdt de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs op te bestaan. Omdat er zoiets bestaat als een bruidschatregeling, houden wij er rekening mee dat de gemeente Duiven ongeveer 45.000 euro in 2006 moet bijdragen aan de regionalisering.

Project Aanpakken en project Streetwise
Portefeuillehouder: wethouder Ben ter Brake
afbeelding logo Streetwise
Project Streetwise is een project waarbij het Jongeren Opbouw Werk, de politie en de gemeente erop gericht zijn preventief overlast van jongeren te voorkomen.
Het project Aanpakken is een project waarbij de gemeente Duiven samenwerkt met de gemeente Westervoort en de provincie. Met dit project zijn we erop gericht om het aantal ontspoorde jongeren te verminderen, overlast te verminderen en het gevoel van sociale veiligheid te verhogen.

Maatwerkdeel van de Jeugdgezondheid
Portefeuillehouder: wethouder Ineke Knuiman
Voor 2006 wordt een extra bedrag van 25.000 euro gereserveerd voor de uitvoering van het maatwerkdeel van de jeugdgezondheidszorg. Door dit extra bedrag kunnen onder andere cursussen en
voorlichtingsbijeenkomsten worden ingekocht. Ook is het daardoor mogelijk dat de schoolarts een open spreekuur houdt waar ouders en kinderen terecht kunnen met vragen op het terrein van lichamelijke en emotionele problemen en opvoedingsproblematiek. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar kunnen dus in 2006 gebruik maken van een volledig pakket aan maatwerk.

Huisvesting basisonderwijs
Portefeuillehouder: wethouder Ineke Knuiman
De gemeente verwacht ook voor 2006 een stijging in het aantal leerlingen in het basisonderwijs. Daarom zijn een aantal maatregelen nodig die in 2006 op de planning staan. Zo wordt ondermeer één groep leerlingen van de Groene Ring gehuisvest in de dislocatie van de openbare basisschool de Spil. Ook wordt één groep leerlingen van Het Veer gehuisvest in wijkcentrum het Eilandplein. Voor de nodige aanpassingen aan de gebouwen, onderwijspakketten en meubilair is in totaal 15000 euro gereserveerd.

---

PROGRAMMA VRIJETIJDSBESTEDING
Iedere inwoner moet in de gelegenheid worden gesteld om - actief of passief - gebruik te maken van faciliteiten en voorzieningen die op gebied van kunst, cultuur, sport en recreatie in de gemeente worden geboden.

Pro Sport - Jeugd Sport Pas
Portefeuillehouder: wethouder Ben ter Brake
foto basketbal
In het project Pro Sport werkt de gemeente met allerlei organisaties samen om in totaal acht deelprojecten tot uitvoer te brengen. Met alle projecten wordt het sporten - voor jong en oud - gestimuleerd. Met ingang van het schooljaar 2006-2007 gaat het project Jeugdsportpas van start. Door middel van de Jeugdsportpas wil de gemeente Duiven schoolgaande jeugd van het basis- en voortgezet onderwijs stimuleren tot (recreatief) sporten bij een sportvereniging of een sportinstituut. Het aanbod wordt in overleg met de sportverenigingen uit Duiven, Groessen en Loo bepaald.

Hockeyveld sportpark Horsterpark
Portefeuillehouder: wethouder Ben ter Brake
De gemeente Duiven houdt er in de begroting rekening mee dat in 2006 een tweede kunstgras hockeyveld aangelegd wordt op het sportpark Horsterpark. Dit tweede veld is nodig omdat Mixed Hockeyclub de Westerduiven - sinds de vestiging in 1998 op het sportpark - sterk is gegroeid. De druk op het beschikbare veld wordt steeds groter. De aanleg van een tweede kunstgras hockeyveld is een goede ontwikkeling voor het sportbeleid. De gemeente verwacht in het eerste kwartaal van 2006 meer duidelijkheid te kunnen geven.

---

PROGRAMMA SOCIALE VOORZIENING EN MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING Dit programma is onderverdeeld in vier deelprogramma's: Werk, Inkomen, Zorg en Lokaal sociaal Beleid.
Het deelprogramma Werk omvat het hulp bieden aan inwoners bij het zoeken en vinden van werk.
Het deelprogramma Inkomen omvat het bestrijden van armoede en het verstrekken van uitkeringen.
Het deelprogramma Zorg omvat eveneens het bestrijden van armoede, het verstrekken van vergoedingen en het bevorderen van een sluitend vraaggericht aanbod van zorg.
Het deelprogramma Lokaal sociaal beleid omvat het bevorderen van een sluitend vraaggericht aanbod van maatschappelijke diensten.

Invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) Portefeuillehouder: wethouder Ineke Knuiman
Zoals het er nu naar uit ziet wordt op 1 juli 2006 de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning van kracht. Met deze wet krijgen gemeenten een bredere taak als het gaat om ondersteuning en welzijn van burgers. De gemeente ontwikkelt samen met de burgers een aanbod van zorg en welzijnsvoorzieningen waardoor burgers zo lang mogelijk actief deel kunnen nemen aan de samenleving. Eigen verantwoordelijkheid van de burger is hierbij een belangrijk uitgangspunt. In- en uitvoering van deze wet heeft grote gevolgen voor de gemeente Zo krijgt de gemeente de taak van de huishoudelijke verzorging erbij, een taak die nu nog binnen de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) valt. Maar ook de Wet voorziening gehandicapten (WVG), delen van de AWBZ en delen van de welzijnswet komen onder de WMO te vallen. Tot slot komt er een duidelijke stimulerende rol bij de gemeente te liggen op het vlak van mantelzorg. Het is de bedoeling van de WMO dat de zelfredzaamheid van mensen wordt gestimuleerd.

Oprichting wijkplatforms
Portefeuillehouder: wethouder Ben ter Brake
Wijkplatforms en wijkraden zijn een goed middel om burgerparticipatie te bevorderen en leefbaarheidproblemen in een wijk meer efficiënt aan te kunnen pakken. Daarom wil de gemeente in elke wijk (9 in totaal) een wijkraad of wijkplatform proberen op te richten. Deze wijkraden kunnen dan ook - door initiatieven van bewoners te begeleiden en uit te werken- de samenhang in een wijk versterken. Daarom wordt een fonds opgericht waaruit kleinschalige projecten of bijvoorbeeld buurtfeestjes in een wijk gefinancierd kunnen worden.
---

PROGRAMMA RUIMTELIJKE ORDENING EN VOLKSHUISVESTING Dit programma omvat de ruimtelijke ontwikkeling van de bebouwde kom en onbebouwde gebieden, het ontwikkelen van volkshuisvestingsbeleid, het landschapsbeleid en de kwaliteit van bouwwerken. Brandveiligheid en reclame-uitingen vallen daar ook onder.

Ruimtelijke Ordening
Portefeuillehouder: burgemeester Henk Zomerdijk In dit programma hebben veel lopende zaken de aandacht:
- bestemmingsplanprocedures voor bedrijventerrein Seingraaf en Graafstaete,

- bestemmingsplan Windturbinepark Duiven- Zevenaar,
- zoeklocaties retentiegebieden voor de opvang van regionaal water
- actualisering van bestaande bestemmingsplannen. Wat dit laatste onderwerp betreft, worden in 2006 de komplannen voor Groessen en Loo ter besluitvorming voorgelegd.

---

TOT SLOT:
foto gemeentehuis Duiven
In dit artikel zijn een aantal aspecten uit de begroting aangestipt. Uiteraard is dit niet volledig. De volledige Programmabegroting ligt ter inzage in de Infohoek van het gemeentehuis. Ook staat de tekst dan op het: BIS >>

Over twee weken volgt een artikel in deze Informeelpagina's over de financiële positie van de gemeente Duiven. Daarin komen onder andere de gemeentelijke inkomsten en - uitgaven, de belastingtarieven en de leges aan de orde. Ook hiervoor geldt dat de genoemde tarieven nog niet zijn vastgesteld, maar dat deze d Over twee weken volgt een artikel in deze Informeelpagina's over de financiële positie van de gemeente Duiven. Daarin komen onder andere de gemeentelijke inkomsten en - uitgaven, de belastingtarieven en de leges aan de orde. Ook hiervoor geldt dat de genoemde tarieven nog niet zijn vastgesteld, maar dat deze door het college aan de raad worden voorgelegd.

Maandag 10 oktober jl. heeft het college een toelichting gegeven aan de lokale pers op haar plannen voor 2006-2009. In de komende periode buigen de diverse politieke partijen zich over de voorgestelde Programmabegroting van het college. Op 17 oktober staat dan de commissiebehandeling op de agenda. Op maandag 7 november wordt deze uiteindelijk behandeld in de gemeenteraad. De commissie- en raadsvergaderingen zijn openbaar en worden te zijner tijd in de Informeel aangekondigd.