Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Staatssecretaris Bijleveld tevreden met Arubaanse erkenning homohuwelijk

2 juli 2007

Aruba heeft Nederland beloofd het homohuwelijk voortaan te erkennen en te respecteren. Dat heeft gevolmachtigd minister van Aruba, Frido Croes, namens zijn regering toegezegd aan staatssecretaris Ank Bijleveld. Met de erkenning kunnen homo's die in Nederland zijn getrouwd, ook op Aruba dezelfde rechten ontlenen aan hun huwelijk als andere echtparen. De erkenning betekent niet dat het nu ook mogelijk wordt op Aruba homohuwelijken te sluiten.

Staatssecretaris Bijleveld heeft aangegeven heel tevreden te zijn dat Aruba nu gehoor geeft aan een uitspraak van de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege bepaalde in april dat een in Nederland gesloten homohuwelijk ook geldig is op Aruba en dat het eiland dus de akte moet aanvaarden. Aanleiding voor deze uitspraak was een zaak van een lesbisch stel dat op Aruba als gehuwd stel in het bevolkingsregister wilde worden ingeschreven.

Staatssecretaris Bijleveld heeft naar aanleiding van de zaak de gevolmachtigde minister Croes destijds direct laten weten dat Nederland ervan uitgaat dat Aruba gevolg geeft aan het arrest van de Hoge Raad. Met de toezegging van de Arubaanse regering is dat nu ook daadwerkelijk geregeld.

Zie ook


* Bijleveld vraagt regering Aruba om opheldering uitspraken homohuwelijk
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties