Gemeente De Bilt


AED's voor gemeente De Bilt

Vanaf vorige week zijn in een aantal gemeentelijke gebouwen zogenaamde AED's geplaatst. AED staat voor Automated External Defibrillator. De AED is een toestel dat op een geautomatiseerde manier een elektrische schok toedient aan een persoon met acute hartproblemen (hartstilstand en hartritmestoornis).

Gemeentelijke gebouwen zijn plaatsen waar regelmatig grote groepen mensen bijeen komen. Op dergelijke plekken kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld als iemand onwel wordt of wanneer sprake is van een ongeluk. De Bedrijfshulpverleners (BHV'ers) en EHBO'ers ter plaatse zijn getraind om in zulke situaties deskundig te handelen en indien mogelijk mensen te behandelen. De gemeente De Bilt vindt het belangrijk blijvend te investeren in het welzijn van haar bezoekers/gasten. Daarom worden de BHV'ers en EHBO'ers sinds afgelopen week in hun werk ondersteund door middel van AED's.

De AED is een bijzonder gebruiksvriendelijk apparaat, waardoor ook leken in staat zijn om het te bedienen. Toch is het niet de bedoeling dat 'zomaar' iemand de AED gaat gebruiken. Het gebruik van de AED vindt namelijk plaats in een serie van hulphandelingen, die bekend zijn bij de EHBO'ers en BHV'ers. Bovendien hebben zij in juni een specifieke cursus gevolgd voor de bediening van het toestel. In principe zullen alleen zij in een acute situatie de AED's gebruiken.

De plaatsen waar de AED's hangen zijn:


* Gemeentehuis (bij receptie)

* Gemeentewerf (2x)

* Zwembad Brandenburg

* Sporthal Kwinkelier (straks de nieuwe sporthal bij de Kees Boekelaan)
* Dorpshuis De Vierstee

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de Communicatieadviseurs,

Marije Dulon Barre, telefoon (030) 228 95 00.

Bilthoven, 2 juli 2007