Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ondertekening bestuursovereenkomst waterschap Veluwe

Toespraak | 02-07-2007 | Westervoort | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Met het sluiten van deze bestuursovereenkomst hebben we een belangrijke stap gezet. Waterveiligheid is uiteindelijk het doel van de 39 maatregelen van Ruimte voor de Rivier, die wij willen gaan uitvoeren. Daarvoor hebben we onszelf tot 2015 de tijd gegeven. Om die deadline te halen is samenwerking tussen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen noodzakelijk. Dat we vandaag hier staan, is dan ook aan het harde werk en de goede samenwerking van u allen te danken.

En ik waardeer het zeer, meneer Verwolf, dat we vandaag afspreken dat het waterschap Veluwe het initiatief neemt voor het terugleggen van de dijk bij Cortenoever en Voorsterklei. Samen investeren we zo tijdig in de veiligheid en de ruimtelijke kwaliteit van ons rivierengebied.

Ik hoop dat dit voor u, net als voor mij, een mooi moment is. Dit is al de negende bestuursovereenkomst die in het kader van Ruimte voor de Rivier is gesloten, en deze is ook voor het Gelderse Rivierengebied van groot belang. Ik wens u veel succes bij de uitwerking van uw plannen en ben benieuwd naar uw voorstellen voor een voorkeursvariant en het besluit dat daar op volgt. Overigens hoop ik dat de provincie Gelderland snel met ons de tiende bestuursovereenkomst sluit, namelijk die voor de hoogwatergeul bij Veessen-Wapenveld.

Dames en heren,
Straks sta ik even verderop, om het startsein te geven voor de dijkverlegging bij de Hondsbroeksche Pleij. Daar gaat de schop vandaag al de grond in. Voor de dijken bij Cortenoever en Voorsterklei is het nog niet zover, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat we in dit gebied aan de slag kunnen met een duurzame oplossing. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Dank u wel.