Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Uitreiking koninklijke onderscheiding Leo van Wijk KLM

Toespraak | 02-07-2007 | Amstelveen | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Als minister van Verkeer en Waterstaat ben ik onder meer verantwoordelijk voor de luchtvaart. En als je 't over luchtvaart hebt, kom je natuurlijk al snel uit bij de KLM - de Koninklijke Nederlandse Luchtvaartmaatschappij en onze nationale trots. En trots zijn we niet alleen op de KLM, maar ook op u: Leo van Wijk. Tien jaar lang was u president-directeur. En tien jaar lang bouwde u aan een luchtvaartmaatschappij die met vertrouwen de toekomst in kan gaan.

U heeft het niet altijd even gemakkelijk gehad. De sector is per definitie gevoelig voor ontwikkelingen van buitenaf, maar de afgelopen jaren waren wel heel erg turbulent. Ik denk vooral aan 11 september 2001. De aanslagen in de VS hebben ons doen beseffen dat niets vanzelfsprekend is. Ik vind het buitengewoon knap hoe u - figuurlijk gesproken - het roer in handen hield. Mede dankzij uw inzet kon de zwaan blijven vliegen.

Tegen de donkere wolken die wij met elkaar voorbij hebben zien drijven, kwamen uw talenten telkens opvallend goed aan het licht. U heeft kennis en inzicht getoond, u heeft laten zien de juiste beslissingen te kunnen nemen. Soms pijnlijke beslissingen, maar uiteindelijk altijd in het belang van de KLM en de mensen.

U bleek onder alle omstandigheden over uitstekende communicatieve vaardigheden te beschikken, waardoor u in binnen- en buitenland een graag geziene gast bent geworden. U heeft doorzettingsvermogen getoond. En loyaliteit. Tegelijkertijd bent u trouw aan uzelf gebleven. Talenten overigens die u niet alleen heeft aangewend binnen KLM, doch ook belangeloos in vele andere bestuurlijke functies, zoals bij uw voetbalclub Ajax.

Ik denk ook aan de wijze waarop u de samenwerking met Air France bent aangegaan. Natuurlijk was er scepsis. Een zwaan en een haan - zou dat wel goed gaan? U geloofde erin, en u heeft gelijk gekregen. De winstcijfers vormen het beste bewijs.

Het is volkomen terecht dat de samenwerking over de hele wereld wordt beschouwd als voorbeeld van hoe het moet. Niet alleen de KLM en Air France profiteren ervan, ook Schiphol heeft er baat bij. Zoals u weet, hecht dit kabinet groot belang aan de mainports. KLM en Air France leveren een positieve bijdrage aan Schiphol. Ze hebben hiermee niet alleen een goede invloed op de ontwikkeling van de mainports, maar op de Nederlandse economie als geheel.

Mijnheer Van Wijk, zonder uw leiderschap, zonder úw visie, zonder uw tomeloze inzet en grenzeloze enthousiasme, was het wellicht anders gelopen. Maar laten we daar niet te lang bij stil blijven staan. Waar het om gaat, is dat u lef heeft getoond toen dat nodig was. Daarmee heeft u ervoor gezorgd dat de KLM, onze mainports én ons land nog steeds op de wereldkaart staan. En daar ben ik u zeer erkentelijk voor.

Van een president-directeur mag je natuurlijk iets verwachten. Maar de mensen in de zaal zullen het vast met mij eens zijn: hier past gewoon méér dan een groot compliment. Ik zei het al aan het begin: de KLM en Leo van Wijk... het zijn namen om trots op te zijn.

Het verheugt mij dan ook zeer, dat de koningin het heeft goed gevonden u te benoemen tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Het is mij grote eer u de bijbehorende versierselen op te spelden.

Dank u wel.