Ingezonden persbericht



Statenfractie Noord-Holland

PERSBERICHT
Haarlem, 29 juni 2007

D66 tegen verhoging motorrijtuigenbelasting in Noord-Holland

De statenfractie van D66 wil geen hogere lasten voor de Noord-Hollandse automobilisten. Maandag 2 juli wordt de D66-motie om de voorgenomen opcentenverhoging per 1 april 2008 te schrappen in stemming gebracht.

D66 vindt dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten niet aannemelijk heeft gemaakt dat de provincie die extra belastinginkomsten nodig heeft.

Fractievoorzitter Joke Geldhof: "Het argument van Gedeputeerde Staten dat Noord-Holland ondanks de voorgenomen opcentenverhoging nog altijd de provincie is met de laagste motorrijtuigenbelasting, is onvoldoende reden om zomaar de lasten voor burgers en bedrijven te verhogen. D66 vindt dat de provinciale overheid niet meer belasting moet gaan heffen dan strikt noodzakelijk."

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten wil ook nog eens 10 miljoen euro per jaar extra gaan reserveren voor macro economische tegenvallers. De hoogte van de saldireserve én de risicoparagraaf van de provincie voorzien al in de benodigde bedragen.

Joke Geldhof vervolgt: "Voor goed onderbouwde plannen, bijvoorbeeld extra investeringen in kustverdediging of duurzame energie staat D66 altijd open. Nu worden er zonder vooraf gesteld doel nieuwe potjes gecreëerd en extra lasten bij de burgers en bedrijven gelegd. Wat ons betreft is de verhoging van de motorrijtuigenbelasting met een halve opcent na a.s. maandag van de baan! "