Verbond van Verzekeraars

'Roy-data' officieel in gebruik

Roy-data, een digitaal systeem voor het uitwisselen van royementsgegevens van autoverzekeringen, is op 2 juli officieel in gebruik genomen. Motorrijtuigenverzekeraars en gevolmachtigden hoeven voortaan geen 'papieren' royementsverklaringen meer te versturen als een verzekerde van autoverzekeraar wisselt. "Voor zowel verzekeraars als tussenpersonen en verzekerden heeft dat veel voordelen", meent beleidsadviseur Ernst Pompen van het Verbond.

Wie van autoverzekeraar wisselt of zijn autoverzekering opzegt, krijgt van de verzekeraar een zogenaamde royementsverklaring. Daarin staat dat de verzekering is beëindigd en hoeveel schadevrije jaren de verzekerde heeft. Dat laatste is van belang om op grond van de bonus-malusladder de premiehoogte van een nieuwe verzekering te bepalen.
Tot voor kort moesten verzekeraars de royementsverklaring in papieren vorm verstrekken aan de verzekerde of tussenpersoon, die de verklaring op zijn beurt moest doorsturen naar een nieuwe verzekeraar. Omdat dat in de praktijk voor beide partijen erg omslachtig en kostbaar is, nam het Verbond vorig jaar het initiatief een elektronische databank op te zetten. Iedere verzekeraar moet aan deze databank royementsgegevens verstrekken, waarna een nieuwe verzekeraar gegevens kan opvragen als een verzekerde een polis bij hem wil afsluiten. Vanaf 3 september kunnen royementsgegevens alleen nog maar via Roy-data worden uitgewisseld. De eerste gegevens zijn vorige week succesvol naar de databank gemuteerd.
Pompen noemt de nieuwe werkwijze een stuk efficiënter. "Roy-data is een non-concurrentieel marktinitiatief dat alle partijen voordelen biedt. Zo zijn de tussenpersoon en verzekerde uit het proces gehaald; zij hoeven niets meer te doen. Bovendien bespaart Roy-data verzekeraars flink aan kosten en kan de afhandeltermijn sterk worden verkort. Ook dat valt uiteindelijk gunstig uit voor de verzekerde."

Verzekerd!, juli 2007