Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Conclusies van het evaluatierapport Ruimtelijke Planbureau

02-07-2007

Het Ruimtelijk Planbureau (RPB) zal moeten gaan investeren in kennis van beleidsinhoud en beleidsproces. Ook zal het RPB een goede aansluiting moeten zoeken op de relevante beleidscircuits en op diverse netwerken van haar stakeholders. Dat stelt de evaluatiecommissie onder leiding van Henk Don in het evaluatierapport dat vandaag aan Minister Cramer is overhandigd.

De effectiviteit van deze noodzakelijke koerswending is mede afhankelijk van de opstelling van de betrokken ministeries. Een duidelijk opdrachtgeverschap kan alleen worden ingevuld in goede interactie tussen het RPB en de departementen, is te lezen in het evaluatierapport.
Het rapport is de eerste algemene en brede evaluatie van de werkzaamheden van het RPB. Bij de oprichting van het RPB in 2002 is afgesproken dat deze evaluatie na vijf jaar zou plaatsvinden. Minister Cramer zegt "de evaluatie zorgvuldig te bestuderen en deze mede te betrekken in de discussie over de taakstelling en mogelijke herinrichting van de planbureaus en adviesraden". Medio september 2007 zal Minister Cramer, namens het kabinet, haar reactie op het rapport aan de Tweede Kamer sturen.