Blinden kunnen weer zien in Liberia op Africa Mercy


02.07.2007 / 07:42 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Mercy ships

Mercy ships

PERSBERICHT

Rotterdam, 2 juli 2007

Eerste operaties op Africa Mercy in Liberia verricht

'Blinden kunnen weer zien na operatie van slechts 15 minuten.'

Monrovia, Liberia, 2 juli 2007 - Afgelopen week zijn in het West-Afrikaanse land Liberia de eerste oog- en fisteloperaties aan boord van de Africa Mercy gedaan. Dit werd gedaan door een team van vrijwillige medische professionals uit onder andere Nederland. Het nieuwste hospitaalschip van de ontwikkelingsorganisatie Mercy Ships vervangt vanaf heden de Anastasis, het eerste schip van de organisatie.

Voor de komende maanden staan er honderden operaties op het programma, terwijl ook de projecten van Mercy Ships aan wal goede voortgang vinden. Begin juli wordt er aan boord gestart met orthopedische chirurgie, gevolgd door plastische chirurgie en aangezichtsreconstructies in september. Op het programma staan ook nog oor-, neus- en keeloperaties in het najaar. Jaarlijks worden er meer dan 7000 levensveranderende operaties gedaan.

Slechts 15 minuten
De allereerste oogpatiënt aan boord van de Africa Mercy deze week was de 90-jaar oude Suah Paye. Suah Paye leed al drie jaar aan ernstige staar en was daardoor blind geworden. De familie, waar ze als moeder het hoofd van is, overleeft van dag tot dag door de verkoop van opbrengsten van hun werkzaamheden op het land. Geld voor een operatie is er al jaren niet en Suah kon de laatste drie jaar ook niet meer meehelpen inkomen te vergaren. Toen het verband van haar oog werd verwijderd afgelopen maandag, begon Suah Paye te dansen van vreugde door de operatiekamer. 'Ik kan jullie niet betalen, maar God zal jullie betalen. Ik ga thuis aan iedereen vertellen wat jullie voor me gedaan hebben,' riep ze blij uit.

Haar chirurg Glenn Strauss zegt: 'Sommige mensen zijn al jaren blind, terwijl ze na een operatie van 15 minuten niet alleen weer kunnen zien, maar ook hun leven terug hebben. Dat is waarom ik dit werk zo geweldig vindt.'

Ook de 10-jaar oude Lisa Moore leed aan staar. Ze is er mee geboren. Zij was deze week het eerste kind dat geopereerd werd aan boord van de Africa Mercy. Doordat ze niet kon zien, waren haar kansen op onderwijs en het bijdragen in het onderhoud van de familie als ze groter zou worden, uiterst beperkt, totdat ze deze week haar operatie ontving aan boord van de Africa Mercy. Nu kan ze weer zien en zijn haar kansen op een goede ontwikkeling aanzienlijk verbeterd.

Ook VVF-operaties op Africa Mercy
De komende drie weken ontvangen 47 vrouwen een 90 minuten durende fisteloperatie. De meeste van deze vrouwen zijn incontinent geraakt door een vesico-vaginale fistel (VVF) als gevolg van een problematische bevalling door gebrek aan goede gynaecologische begeleiding. Ze hebben vaak niet alleen hun baby verloren, maar zijn ook verstoten door hun familie, terwijl de aandoening goed te behandelen is en al meer dan een eeuw niet meer bestaat in de meeste westerse landen. Mercy Ships is een van de weinige organisaties die deze operatie uitvoert en doet dat nu dus ook aan boord van haar nieuwste schip.

Het volledige verhaal van Suah, Lisa, vrouwen die lijden aan VVF en de overige projecten van Mercy Ships in Liberia is te lezen op www.mercyships.org

Mercy Ships
Mercy Ships is een christelijke hulpverlenings- en ontwikkelingsorganisatie met hospitaalschepen. Mercy Ships is sinds 1978 actief in het verlenen van medische en tandheelkundige hulp, het doen van (land)bouwprojecten en het geven van training in gezondheidskunde en landbouw. Mercy Ships wil hoop en genezing brengen aan de vergeten armen en biedt hulp aan alle mensen ongeacht ras, geslacht of religie. Voor meer informatie kunt u kijken op www.mercyships.nl.

Noot voor redactie,