Gemeente Oldenzaal


Anti Discriminatie Bureau Overijssel ontvangt 10.000 subsidie

gepubliceerd op : 29-6-2007

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het Anti Discriminatie Bureau Overijssel (sinds kort Artikel 1 Overijssel genaamd) voor het jaar 2007 een subsidie toe te kennen van EUR 10.000.

De gemeente Oldenzaal vindt het belangrijk dat inwoners van de gemeente op gelijkwaardige wijze kunnen participeren en zich beschermd weten tegen discriminatie, racisme en radicalisering. Artikel 1 Overijssel levert een belangrijke bijdrage aan deze doelstelling. Artikel 1 Overijssel zet zich in voor bestrijding van discriminatie, racisme en radicalisering door het afhandelen van diverse klachten van burgers en het adviseren van burgers en organisaties. Aan de subsidieverstrekking was de voorwaarde verbonden dat Artikel 1 Overijssel in Oldenzaal een persoon afvaardigt in de Adviescommissie Integratie. Aan deze voorwaarde heeft men voldaan.

Activiteiten
Artikel 1 Overijssel organiseert diverse voorlichtingsactiviteiten voor scholen en andere organisaties. Hieronder wordt een aantal activiteiten genoemd:


1. Dialoog in de Stad
In Oldenzaal heeft 7 juni jl. de Dag van de Dialoog plaatsgevonden in het kader van het project Dialoog in de Stad. Op deze dag konden burgers van verschillende afkomst tijdens een gezamenlijke maaltijd met elkaar in dialoog gaan. Na afloop was er een groepsbindende activiteit. Dit project wordt in 2007/2008 o.a. in Oldenzaal gecontinueerd.

2. Meespeeltheater Op Afroep
In 2007/2008 worden de groepen 8 van het basisonderwijs door meespeeltheater Op Afroep geconfronteerd met thema's als vooroordelen en respect om pesten of erger nog, onheuse bejegening en racisme te voorkomen. Vervolgens bespreken medewerkers van Artikel 1 Overijssel deze thema's met de leerlingen.

3. Week van de Ontmoeting
Essentieel aan de Week van de Ontmoeting is dat met kinderen van groep 8 van het basisonderwijs een projectweek wordt uitgevoerd waarbij zij kennismaken met de godsdiensten Islam, Jodendom en Christendom. Niet de verschillen zijn het uitgangspunt, maar de overeenkomsten. Naast een klassikale inzet worden in de eigen stad excursies uitgevoerd naar synagoge, moskee en/of kerk. De gemeente Oldenzaal doet hier ook aan mee.

Het afgelopen jaar heeft Artikel 1 Overijssel acht klachten behandeld. Achttien groepen in met name het basisonderwijs hebben voorlichting ontvangen. Directeur Antek Olszanowski geeft aan dat er steeds meer een beroep op Artikel 1 Overijssel wordt gedaan in de vorm van het geven van voorlichting en het uitvoeren van projecten.

Meldpunt
In Oldenzaal heeft Artikel 1 Overijssel inmiddels sinds het begin van 2007 een meldpunt bij Impuls (Hoogelucht 1). Ook kunt u dagelijks telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 0541-539 958.