Maatschappelijke stages uitgekleed

maandag 02 juli 2007

Een verplichte maatschappelijke stage van drie maanden voor middelbare scholieren, zoals aangekondigd in het regeerakkoord, is niet haalbaar.

Het is nu de bedoeling dat scholieren gedurende drie maanden een dag per week parttime stage lopen. Langer zit er volgens staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) niet in. Zij heeft onlangs gesprekken gevoerd met onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Na de zomer wordt duidelijk hoe de verplichte maatschappelijke stage er precies uit gaat zien. De bedoeling is dat jongeren kennismaken met vrijwilligerswerk en zich inzetten voor hun wijk, hulpbehoevenden en bewoners van achterstandswijken en bijvoorbeeld helpen met het organiseren van sporttoernooien. Het CDA vindt de ministage onvoldoende.

'Vrijwillige' maatschappelijke stages, die al enkele jaren in het land worden georganiseerd, verlopen over het algemeen succesvol. Jongeren werken dan bijvoorbeeld een week aaneengesloten in een zorginstelling. Vaak regelt een vrijwilligersorganisaties de stages in overleg met alle betrokken partijen.