LTO Noord


LTO Noord: monitoring gevolgen peilverhoging Flevoland

Waterschap Zuiderzeeland moet de gevolgen van de peilverhoging van de Veluwerandmeren en het IJsselmeer voor de binnendijkse gronden van Flevoland monitoren. Het waterschap moet in het Waterbeheersplan opnemen dat boeren en tuinders schadeloos worden gesteld voor de geleden gewas- en vermogensschade als gevolg van wateroverlast. Dat is het standpunt van LTO Noord provincie Flevoland dat dinsdag wordt ingebracht tijdens de Algemene vergadering van Waterschap Zuiderzeeland.

De peilverhogingen van de Veluwerandmeren en het IJsselmeer hebben consequenties voor de binnendijkse gronden van Flevoland, voorziet LTO Noord provincie Flevoland. Daarom moeten de integrale gevolgen van de stijging in beeld worden gebracht middels een monitoringprogramma, dat voldoende de gevolgen van het opzetten van de peilen in beeld brengt. LTO Noord Flevoland vraagt zich af of het huidige meetnet voldoende is.

LTO Noord Flevoland vindt dat het waterschap in het Waterbeheersplan moet opnemen dat er een adequate financiële schadeloosstelling komt ter compensatie van gewas- en vermogensschade in gebieden met een water-opgave.

Tevens is LTO Noord Flevoland van mening dat bij het onderwerp âoplossen van de wateropgaveâ intensiever en duidelijker gecommuniceerd moet worden over de realisering hiervan. Te veel leeft de opvatting dat de invulling van de wateropgave is verbonden met meer water en meer natuur, die ook weer een toeristische en recreatieve functie kunnen herbergen. De wateropgave zal voor een belangrijk deel liggen in gebieden waarin landbouw-gewassen blijven groeien.

Verder stelt LTO Noord Flevoland dat het voorstel voor een gemaal tussen Espel en Creil tot op heden onterecht te weinig aandacht heeft gekregen. Deze optie moet als een serieuze optie worden meegenomen in het onderzoek naar de reële kosten en effecten.

In een aantal gebieden blijkt de drooglegging onvoldoende te zijn. LTO Noord Flevoland vindt dat er zo lang mogelijk gekozen moet blijven worden voor een agrarische functie. LTO Noord constateert dat het waterschap en de provinciale politiek een te eenvoudige benadering kiezen. Veelal wordt gesteld dat de functiewijziging van grond in weiland een goed alternatief is. Deze opstelling is te simpel.

Normoverschrijdingen van koperemissie door uitspoeling van historisch belaste landbouwgronden gelden niet voor Flevoland. Volgens LTO Noord geldt dit alleen voor gebieden waar in het verleden overmatige bemesting met varkensmest heeft plaatsgevonden. Dat is voor Flevoland zeker niet aan de orde.

Arnold Michielsen
provinciaal voorzitter LTO Noord Flevoland

Maandag 2 juli 2007