Time : 17:02:52
Date : 02 July 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Iedereen moet verplicht schapen, geiten en hertachtigen laten identificieren, ook de hobbyhouders

Op 29 juni 2007 verscheen een nieuw koninklijk besluit (van 3 juni 2007) over de identificatie en registratie van schapen, geiten en hertachtigen. Naar aanleiding van deze publicatie herhaalt het federaal Voedselagentschap (FAVV) de verplichtingen voor het houden van schapen, geiten of hertachtigen. Het Agentschap vraagt in het bijzonder de aandacht van de hobbyhouders om ook de wettelijke verplichtingen na te leven.

Iedereen die schapen, geiten of hertachtigen houdt, hetzij als hobby, hetzij om professionele redenen, moet steeds aangifte doen en moet de dieren identificeren met oormerken. Deze verplichting geldt al vanaf wanneer men 1 dier houdt. Bijkomend moet een register bijgehouden worden van de dieren.

Deze aangifte wordt gedaan bij de dienst Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ-Vlaanderen). Tijdens de registratie zal aan de houder in detail meegedeeld worden welke zijn verdere verplichtingen zijn.

Het kennen van alle houders van kleine herkauwers is zéér belangrijk voor het Voedselagentschap om een efficiënte dierenziektebewaking te kunnen organiseren en te waken over de kwaliteit van ons voedsel. Ook de hobbyhouders spelen hierin een belangrijke rol en moeten dus gekend zijn.

Het Agentschap stelt zelf regelmatig overtredingen vast en ontvangt vaak meldingen van plaatsten waar niet geïdentificeerde schapen en geiten rondlopen. De houders van deze dieren worden opgespoord en lopen het risico geverbaliseerd te worden voor het houden van deze dieren in illegale omstandigheden.

Voor gedetailleerde informatie kan u terecht op de website van het FAVV (www.favv.be) of volgende diensten contacteren:
-voor Vlaanderen: DGZ-Vlaanderen: tel: 070 - 22 00 23 http://www.dierengezondheidszorg.be

-voor Wallonië: ARSIA
Franstalig: tel : 084 - 37 42 10
Duitstalig : tel : 080 - 64 04 44
http://www.arsia.be

contactpersoon voor de pers:
Inge Jooris 0475 80 04 87

URL: http://www.favv.be