Gemeente Oirschot

Wethouder blij met Lokaal Loket in De Enck

Vorige week vond de officiële opening van het Lokaal Loket plaats, het gezicht van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). In aanwezigheid van een veertigtal vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en belangenverenigingen, nam wethouder Raf Daenen de aanwezigen even mee terug naar de flowerpowerbeweging in de zestiger jaren: Individuele vrijheid en emancipatie waren de nieuwe waarden die centraal stonden.

Nu, bijna vijftig jaar later, bij de Wmo gaat het om eenzelfde grote cultuuromslag. De komende dertig jaar zullen we met zijn allen aan dacht moeten schenken aan andere waarden. Niet terugvallen op het oude of allerlei links-, rechts- of fundamentalistische uitingen. Nee, gewoon met zn allen werken aan nieuwe vormen van maatschappelijke ontwikkeling en samenleven.
De Wmo staat voor meedoen naar vermogen, voor iedereen, aandacht voor opvoeding van groot en klein en zorgen voor elkaar. Kortom: een prettig en zinvol leven. Dat kan als we uitgaan van:
* maatwerk

* partnerschap met stichting Welzijn Ouderen, Intergemeentelijke Sociale Dienst, Maatschappelijk werk Dommelregio, GGD, Thuiszorg, jongerenwerk, scholen, vrijwilligers en matelzorgersnetwerken en
-verenigingen.

* integrale vraagverheldering wonen, welzijn, zorg
* warmte in dienstverlening

* kwaliteit van zorg

* meedoen en meedenken.

De Wmo past bij de Groot Oirschotse Samenleving. Wij zorgen nu ook al goed voor elkaar; we hebben een bruisend verenigingsleven van Zonnebloem tot voetbalclubs. Het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat we, samen met belangenorganisaties, politiek en onze professionals, in staat zijn juiste keuzes te maken. Ik ben trots op de keuze voor de Enck als loket. Ik ben trots en dankbaar voor de inzet van Stichting Welzijn Ouderen, ISD en de gemeentelijke organisatie. Maar het is een groeimodel. We gaan nu dat ene loket voor Wmo uitrollen naar de volle breedte van de Oirschotse samenleving. We gaan met alle professionals en vrijwilligers werken aan een groot Oirschotse samenleving waar we trots op zijn. Laat de opening van het Loket het startpunt zijn voor de verdere doorontwikkeling.