NEN


NTA 8050 Leidraad arbocatalogi komt eraan

maandag 2 juli 2007, 10:18

De huidige Arbowet geeft meer ruimte en verantwoordelijkheid aan werkgevers en werknemers om invulling te geven aan de arbo-eisen. Die invulling moet wel worden vastgelegd, bij voorkeur in een arbocatologus.

Met dit nieuwe scenario zijn de rollen van de acteurs op de set veranderd. Werkgevers, werknemers, brancheorganisaties en arbodeskundigen hebben nu te maken met nieuwe regels, nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe processen.

Eind juli 2007 publiceert NEN Arbeid hiervoor de NTA 8050 'Leidraad voor de totstandkoming van arbocatalogi' . Dit document beschrijft stap voor stap hoe werkgevers en werknemers tot een professionele arbocatalogus kunnen komen. De leidraad geeft inzicht in het proces van de totstandkoming van de arbocatalogus en hoe doelen in fases kunnen worden gerealiseerd. De leidraad is van toepassing op arbocatalogi voor zowel branches als bedrijven, en gaat ook in op de wisselwerking daartussen.

Ook de Stichting van de Arbeid (STAR) heeft haar input geleverd voor de NTA 8050. STAR lanceert per 1 september 2007 een subsidieregeling voor de ontwikkeling van arbocatalogi.

Wordt de methodiek van de NTA 8050 gevolgd, dan wordt het juiste ambitieniveau voor de arbocatalogus bereikt. Zo wordt gezorgd voor maatregelen die passen bij de situatie in een bedrijf. De NTA 8050 levert een duidelijke systematiek en voorkomt daarmee een 'papieren tijger'.

Waarom een arbocatalogus?
Een arbocatalogus is een beschrijving van de door sociale partners erkende middelen en maatregelen, waaruit een keuze kan worden gemaakt om te voldoen aan de doelvoorschriften van de Arbowet. Daarbij vormt een arbocatalogus een efficiënte ingang naar de kennis en expertise die in een branche of bedrijf reeds aanwezig is. Bovendien richt een arbocatalogus zich alleen op de risico's die relevant zijn voor het bedrijf of de branche.

Waarom normen?
Het is van groot belang om de arbocatalogus te voorzien van de juiste normen en daarmee te laten aansluiten op Europese afspraken. Normen zijn praktische afspraken die de stand der techniek weergeven, waarmee maatregelen in lijn kunnen worden gebracht met 'Europa'. De oude beleidsregels verwijzen naar zo'n 130 arbonormen, slechts een klein deel van het totaal aantal arbonormen. NEN heeft een unieke kennis op het gebied van normen en kan adviseren welke normen voor een organisatie of branche relevant zijn.

De NEN Arbo Regisseur biedt verschillende vormen van dienstverlening. Een groot bedrijf of branche kan zelf selecteren welke vorm het beste bij hun organisatie past. Kijk voor maatwerk van de NEN Arbo Regisseur voor uw organisatie of branche op www.nenarboregisseur.nl.

Wilt u op de hoogte blijven over de NTA 8050, kunt u dat hier opgeven. Zie het origineel