NEN


Voorlichting EMF-richtlijn

maandag 2 juli 2007, 10:53

Werknemers die worden blootgesteld aan elektromagnetische velden krijgen vanaf 1 april 2008 te maken met EMF-richtlijn (2004/40EC). Vanaf die datum zijn de eisen van deze richtlijn opgenomen Arbobesluit.

NEN houdt over de consequenties van de EMF-richtlijn voor zowel werknemers als werkgevers voorlichtingsmiddagen op 7 november 2007 en 22 januari 2008. Tijdens deze middagen leren bezoekers meer over de inhoud, consequenties en eisen van de EMF-richtlijn, zodat tijdig het arbeidsomstandighedenbeleid kan worden aangepast. In 2004 werd de EMF-richtlijn ingesteld en deze richtlijn geldt voor alle werknemers in de EU en moet voor 30 april 2008 door de lidstaten in locale wetgeving zijn omgezet.

Fysische Agentia
De Europese Commissie heeft een aantal richtlijnen opgesteld om werknemers te beschermen tegen
fysieke agentia. Hiervoor zijn richtlijnen voor vier gebieden opgesteld: trillingen, akoestisch
geluid, elektromagnetische velden (EMF) en optische straling. Bij de EMF-richtlijn gaat het om het frequentiebereik van 0-300 GHz. De richtlijn geeft voorwaarden aan voor bescherming tegen bekende kortetermijneffecten zoals duizeligheid, spierstimulatie en temperatuureffecten.

Kanker?
Gesuggereerde langetermijneffecten, zoals het voorkomen van kanker, worden buiten beschouwing gelaten. Hierbij wordt uitgegaan van de WHO-definitie van effecten, waarin 'negatieve effecten op het persoonlijk welbevinden' zijn opgenomen. In de EMF-richtlijn worden de limieten van EM-velden genoemd en deze zijn gebaseerd op de ICNIRP-richtlijn van 1998. De ICNIRP (International Commission on Non-Ionising Radiation Protection) wordt beschouwd als het internationale forum op het gebied van EM-velden. Werknemers mogen niet aan EM-velden boven de limieten die ICNIRP stelt worden blootgesteld.

Deze middag gaat overigens niet over de EMC-richtlijn, want deze regelt de storingsgevoeligheid van apparatuur onderling. De EMF-richtlijn stelt eisen stelt aan blootstellingaspecten van EM-velden.

Meer informatie over deze voorlichtingsmiddag en hoe u zich kunt aanmelden vindt u op http://voorlichtingemf.nen.nl