Gemeente Maastricht
IJsjes op de 1e boog

Wethouder Luc Winants van o.m. Stadsontwikkeling deelt vandaag tussen 16.00 en 17.30 uur aan passanten ijsjes uit op de 1e boog van de St. Servaasbrug. Met deze symbolische geste wil het stadsbestuur de burgers van Maastricht danken voor het getoonde geduld tijdens de periode van restauratie van de 1e boog.

De 1e boog is gedurende meerdere maanden slechts toegankelijk geweest via een aangelegde noodbrug. Dit was lastig voor passanten, maar noodzakelijk om de restauratie van de 1e boog mogelijk te maken. Een gevolg was ondermeer dat de Carnavalsoptochten van 2007 werden omgeleid via de Wilhelminabrug. Door de restauratie is de Maasoever vanaf het Stadspark geheel te bewandelen tot voorbij het Mosae Forum, e.e.a. conform de oorspronkelijke gedachte uit het plan van architect Jo Coenen. Op de verlaagde Maas promenade wanen de wandelaars zich geheel verlost van de hektiek van de Maasboulevard, Kesselskade en Van Hasseltkade en ontstaat er een uniek contact met de Maas.

Restauratie
In 2006 bleek dat de technische staat waarin de 1e boog verkeerde veel slechter dan verwacht. De kosten voor restauratie waren daardoor hoger dan het geraamde bedrag van ¤ 600.000,--. Daardoor lagen er in september 2006 twee alternatieven voor. De boog in de bestaande toestand toedekken en via trappen begaanbaar te maken voor wandelaars, waarbij de uitvoering binnen het geplande budget kon blijven of naar aanvullend budget zoeken om het
oorspronkelijke plan (met onderdoorgang) van Jo Coenen uit te voeren. Alhoewel de eerste gedachte veruit de gemakkelijkste was heeft het college vastgehouden aan het oorspronkelijke plan. De restauratie is in die vorm mogelijk gemaakt door extra bijdragen van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, EFRO-subsidie, enkele sponsoren en de gemeente zelf. De totale kosten voor het herstel van de 1e boog bedragen thans ¤ 1.200.000,--.

Openstelling 1e boog
De onderdoorgang van de 1e boog gaat z.s.m. open. Bovenop de brug worden nog enkele leuningen geplaatst. Gelet op het veiligheidsrisico voor wandelaars gaat de onderdoorgang tijdelijk dicht tijdens het plaatsen van die leuningen. Medio 9 juli a.s. gaat de onderdoorgang een dag dicht voor het aanbrengen van een splitlaag. Eind augustus zal wethouder Luc Winants de officiële opening verrichten in aanwezigheid van direct aanwonenden, betrokkenen bij het werk en de sponsoren.

© 2007 Gemeente Maastricht