Pakistan: mazelenprik voor 63 miljoen kinderen

02 juli 2007, Washington - In Pakistan is 's werelds grootste inentingscampagne ooit tegen mazelen gestart. In totaal worden meer dan 63 miljoen kinderen ingeënt. Deze campagne is nodig, omdat in Pakistan elke dag 58 kinderen aan de gevolgen van mazelen overlijden.

Een Pakistaanse jongen krijgt een mazelenprik in het Abbas-ziekenhuis in Muzaffarabad, vlak na de aardbeving in 2005. Een Pakistaanse jongen krijgt een mazelenprik in het Abbas-ziekenhuis in Muzaffarabad, vlak na de aardbeving in 2005.

In maart 2008 moet de klus zijn geklaard. Dan zullen alle Pakistaanse kinderen tussen de 9 maanden en 13 jaar een mazelenprik gekregen hebben. De inentingscampagne vindt in etappes plaats; de eerste ronde vond in maart plaats en de tweede ronde wordt tussen 2 en 18 juli in acht districten in Baluchistan gehouden. Deze provincie kampt op dit moment met hevige overstromingen, maar Unicef meldt dat de campagne gewoon doorgaat.

Deadline in 2010
In 2001 is het Measles Initiative gestart, een samenwerkingsverband van het Amerikaanse Rode Kruis, de United Nations Foundation, de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Deze organisaties bieden regeringen en gemeenschappen financiële en technische steun bij de opzet van vaccinatiecampagnes. In 2010 moet het aantal doden als gevolg van mazelen wereldwijd met 90 procent zijn teruggebracht. Tussen 1999 en 2005 is dankzij de inzet van het Measles Initiative en overheden het aantal sterfgevallen als gevolg van mazelen al met ruim 60 procent afgenomen.