Ingezonden persbericht

Koninklijk Horeca Nederland informeert Nederlanders over rookvrije horeca
Brancheorganisatie geeft duidelijkheid met paginagrote advertentie

Woerden, 2 juli 2007 - Koninklijk horeca Nederland informeert Nederlanders over rookvrije horeca op dinsdag 3 juli. In een paginagrote advertentie legt de brancheorganisatie uit dat zij mee wil werken aan de invoering van rookvrije horeca, maar dat er nog grote knelpunten zijn die de minister moet oplossen voor de invoering van het rookverbod.

In de advertentie, o.a. in de Telegraaf, staat dat Koninklijk Horeca Nederland wil meewerken aan een totaalrookverbod in de Nederlandse horeca. De brancheorganisatie stelt echter als voorwaarde dat de overheid vóór 1 juli 2008 orde op zaken stelt, zodat er een rookverbod komt met zo min mogelijk negatieve gevolgen voor de samenleving, horecaondernemers en horecabezoekers. De advertentie wordt op 3 juli geplaatst, omdat diezelfde avond de vaste kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer bij elkaar komt om het rookverbod per 1 juli 2008 te bespreken.

In de advertentie worden vier knelpunten benoemd:
. Handhaving: Wie krijgt de boete als er ondanks een verbod toch wordt gerookt?
. Overlast op straat: Wat te doen aan horecabezoekers die op straat gaan staan roken?
. Vlucht naar illegale horeca: Accepteren we dat rokende gasten uitwijken naar illegale drankschuren?
. Ondernemers in problemen: Laten we toe dat horecaondernemers door omzetverlies in problemen komen?

Koninklijk Horeca Nederland vraagt de minister en de vaste kamercommissie om de knelpunten weg te nemen. Mogelijk kost dat meer tijd dan nu gepland. Koninklijk Horeca Nederland is van mening dat het belang van een geslaagde invoering met draagvlak bij de samenleving, horecabezoekers en horecaondernemers groter is dan het belang om het rookverbod er zo snel mogelijk doorheen te drukken.
|                                                                    |
|Noot voor de redactie -