Vergeten zijn ze niet en nooit zullen zij vergeten worden

02/07/2007 09:57
Nederlands Auschwitz Comité



Een 'Namenwand' waarop de namen van alle - 110.000 - Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nazi-concentratiekampen om het leven zijn gebracht.

Het gaat om de namen van slachtoffers die vanuit verschillende achtergronden in de kampen terechtkwamen: uit het verzet, vanwege een politieke overtuiging, door uitsluiting en rechtstreeks door de massale vervolging. Kortom de namen van al deze Nederlanders die vanwege de plek waar- en de aard waarop zij het leven verloren, nooit een fatsoenlijk graf hebben gekregen.

Met het realiseren van het plan voor deze 'Namenwand' hoopt het Nederlands Auschwitz Comité hen alsnog een waardige en tastbare plaats in onze herinnering te geven. De wand met slachtoffernamen zal op indrukwekkende wijze uitdrukking geven aan wat de ondergang van honderd-en-tien-duizend maal één persoon voor ons allen in dit land betekent.

Wat de locatie van de beoogde 'Namenwand' betreft, opteert het Nederlands Auschwitz Comité voor het Wertheimpark in Amsterdam. In dit deel van de stad zijn tal van plekken die in de herinnering en de herdenking van de oorlog een rol spelen. In de directe omgeving van het Auschwitz monument in het park zelf, bevinden zich de Dokwerker, de Hollandsche Schouwburg en het Verzetsmuseum.