Aruba en Antillen prominent in Roze Zaterdag Parade

02/07/2007 15:28
Homo Lesbische Federatie Nederland (HLBF)


30 juni 2007, Breda- Bergen Op Zoom - Tijdens de traditionele "Roze Zaterdag Parade" was dit jaar voor de eerste keer een uitgebreide delegatie van Antillianen en Arubanen onder de deelnemers.

Met een zeer swingende brassband vroegen de delegaties aandacht voor de holebi's op de overzeese Rijksdelen. De loopgroep bestond uit zo'n 80 personen die op een uiterst muzikaal ritme een geweldig visitekaartje hebben afgegeven. Onder de Arubanen en Antillianen ook het echtpaar Oduber-Lamers alsmede Gaykrant eindredacteur Henk Krol en HLBF-voorzitter André van Wanrooij.

Voorafgaand aan de Parade werd het nieuws wereldkundig dat Aruba nu (eindelijk) de Nederlandse huwelijken van personen van gelijk geslacht zal erkennen. De Gevolmachtigd Minister van Aruba, de heer Frido Croes, is dit overeengekomen met de Nederlandse Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Ank Bijleveld.

In reactie laat HLBF-voorzitter André van Wanrooij weten "zeer blij te zijn met deze toezegging".
De Homo LesBische Federatie Nederland heeft momenteel een juridische procedure in voorbereiding om inschrijving af te dwingen na herhaaldelijke weigeringen van Aruba om gehoor te geven aan de uitspraak van de Hoge Raad. Deze had bepaald dat de Nederlandse huwelijken in het gehele Koninkrijk rechtskracht bezitten.

André van Wanrooij: "Gisteren is er een aangetekend schrijven aangekomen bij de dienst Bevolkingsregister op Aruba waarin het Land 5 dagen de tijd krijgt om het huwelijk van twee gehuwde mannen te registreren. Voordat ik bevestiging van de inschrijving heb blijf ik voorzichtig al geeft de uitspraak van de Gevolmachtigd Minister ons wel reden tot enig optimisme."

Of de taak voor de Homo LesBische Federatie er nu op zit antwoord de HLBF-voorman zeer stellig: "Nee, die staat nog steeds aan het begin. Aruba kent bijvoorbeeld geen rechtsbescherming voor holebi's op het eiland, waarmee het Land duidelijk geen invulling geeft aan de Staatsregeling, zeg maar de Arubaanse Grondwet. Tot op de dag van vandaag mogen holebi's op Aruba gewoon gediscrimineerd worden. Een hiaat in de wetgeving waar de Arubaanse overheid veelvuldig gebruik van heeft gemaakt. Ook op dit vlak zal Aruba overstag moeten gaan. Ik reken er dan ook op dat HLBF, Rainbow Warriors, ALFA, Orguyo en COC Nederland gezamenlijk voor de broodnodige acceptatie van holebi's zullen strijden zowel op Aruba als op de Antillen."

Het echtpaar Oduber-Lamers laat weten blij te zijn. "Maar we zijn al vaker blij gemaakt met een dode mus. Eerst maar eens afwachten of er niet weer een addertje onder het gras zit".

De Homo LesBische Federatie Nederland (HLBF) heeft via directe en indirecte leden/lidorganisaties/lidbedrijven (hier en in de overzeese Koninkrijksdelen) een achterban van 20.483 personen en is daarmee de grootste holebi-belangenorganisatie binnen het Koninkrijk der Nederlanden.