PERSBERICHT
2 juli 2007

Broadcast Press verbaasd over actie Beeld en Geluid

Met verbazing heeft Broadcast Press, organisator van de Gouden Beelden, de jaarlijkse televisievakprijzen, kennis genomen van een persbericht dat Beeld en Geluid eind vorige week verstuurde.

Daarin laat Beeld en Geluid weten 'begin 2008 in samenwerking met de vakjury van de Academy Awards de vakprijzen over 2007 voor televisieprogramma's en -programmamakers uit te reiken! Daarmee wil Beeld en Geluid, naar eigen zeggen, het bestaan van deze belangrijke prijzen, bekend als de Gouden Beelden, redden.
Broadcast Press hecht eraan te benadrukken dat hierover met Beeld en Geluid geen enkel contact is geweest. Ook blijkt er, anders dan Beeld en Geluid wil doen geloven, geen enkel contact te zijn geweest met algemeen juryvoorzitter Peter Römer en de huidige vakjury's. Het betreft hier een soloactie, waar de officiële Gouden Beelden/Nederlandse Academy Awards geheel buiten staan.
Broadcast Press wil nogmaals de indruk wegnemen dat het zelf besloten zou hebben te 'stoppen met het ondersteunen en organiseren van de vakprijzen', zoals Beeld en Geluid suggereerde. De enige reden waarom na elf jaar een einde komt aan de traditionele uitreiking in december van de Gouden Beelden, is dat RTL en SBS hebben aangegeven hun medewerking niet langer te willen verlenen waardoor de voor de vakprijzen benodigde brede ondersteuning door zowel de publieke als commerciële omroepen is weggevallen. Financiële motieven hebben geen enkele rol gespeeld bij de beslissing tot stopzetten van de organisatie.

---

RTL en SBS weigeren verdere medewerking

Uitreiking Het Gouden Beeld ten einde

Na elf jaar komt een einde aan de traditionele uitreiking in december van de Gouden Beelden. De reden is dat RTL en SBS niet meer willen meewerken aan de jaarlijkse televisievakprijzen.

In een gezamenlijke brief aan het organiserende Broadcast Press stellen beide omroeppartijen dat 'wij ons nauwelijks meer herkennen in de Gouden Beelden als vakprijs. Daar waar de overgrote meerderheid van de Nederlandse kijkers de voorkeur geeft aan commerciële zenders, heeft de uitreiking van de Gouden Beelden zich ontwikkeld tot een eerbetoon aan de Publieke Omroep. Programma's die in onze ogen juist aanspraak zouden mogen maken op een vakprijs, vallen daarentegen consequent buiten de prijzen'.

Tien, MTV Networks, Jetix en de Nederlandse Publieke Omroep hadden hun steun tot en met 2008 reeds toegezegd. Ook Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, United Broadcast Facilities en UPC hadden bijgetekend als hoofdsponsor en DutchView als sponsor. Een van de kernelementen van Het Gouden Beeld is altijd geweest dat het door álle omroepen gezamenlijk wordt gedragen. Zonder deze steun is er geen bestaansrecht, vindt de organisatie.

Het Gouden Beeld is de enige objectieve Nederlandse vakprijs voor televisie. Een prijs die de afgelopen jaren met name onder televisiemakers in Nederland uitgroeide tot een begrip. Voor hen is het heel jammer dat deze waardering wegvalt.

Dat uitgerekend nu de stekker uit het toch tot een instituut gemaakte Gouden Beeld wordt getrokken, is dan ook extra zuur temeer daar juist voor de komende editie een aantal aanpassingen in 'commercieel voordeel' was gedaan. Zo werd de juryprocedure gewijzigd, waardoor ook buitenlandse formats die geproduceerd zijn in Nederland voor de Nederlandse markt en uitgezonden op de Nederlandse televisie, mochten worden ingezonden voor jurering. Hierdoor konden bijvoorbeeld programma's als Dancing with the Stars of So you wannabe a Popstar meedingen, waar dat voorheen niet mogelijk was.

De organisatie van Het Gouden Beeld betreurt de beslissing van RTL en SBS dan ook ten zeerste. In haar elfjarige historie heeft deze vakprijs een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en instandhouding van kwaliteitsprogrammering. Op 10 december a.s. zouden in totaal acht beelden worden uitgereikt in de categorieën; acteur/actrice, amusement, cultuur, fictie, informatie en jeugd, naast de Carrière Award en de UPC Digital Award.

Het stopzetten van Het Gouden Beeld komt uitgerekend op het moment dat bekend is geworden dat de Vlaamse Televisie Academie op 28 maart 2008 de eerste Vlaamse televisieprijzen uitreikt, onder andere via een jury die bestaat uit 250 vakmensen.

---

De beeltenis van Carrière Award-winnaar Lars Andersson wordt naast twee levende Gouden Beelden gezet. Foto: Wim Kluvers

Gouden Beelden 2006

Paul de Leeuw heeft een Gouden Beeld gewonnen voor het beste amusementsprogramma: Mooi! Weer De Leeuw. De VPRO viel twee keer in de prijzen, voor een aflevering van Het uur van de wolf (Cultuur en documentaire) en voor de mede door haar geproduceerde Telefilm De uitverkorene (Fictie).

Over mijn lijk van BNN werd uitverkoren tot het beste informatieve programma. Beste jeugdprogramma werd Kinderspel van de KRO en de UPC Digital Award ging naar Wakker worden met Valerio van muziekzender TMF. Lees de juryrapporten over alle genomineerden

Lars Andersson nam de Carrière Award in ontvangst. Hij was drie decennia de drijvende kracht achter nieuws- en actualiteitenprogramma's van de NOS en NPS, waaronder het Journaal, NOS Laat (NOVA) en NOS Actueel.