Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 19 juni 2007

Hoogleraar De Cremer ontvangt Comenius Award van Europese psychologen

De sociaal psycholoog David De Cremer van de Universiteit van Tilburg ontvangt op 3 juli in Praag de Comenius Award voor jonge psychologen. De prijs is toegekend vanwege de originaliteit en impact van De Cremers bijdragen aan de psychologie.

David De Cremer, hoogleraar sociale rechtvaardigheid en besliskunde, past inzichten uit de sociale psychologie toe op onderzoek naar economisch gedrag van mensen en het gedrag van mensen in organisaties. Alledaagse vragen als 'Hoe kunnen mensen vertrouwen herstellen?', 'Wat maakt iemand tot een topmanager?', 'Wat voor invloed hebben kwaadaardige leiders?', onderzoekt hij met interviews en gedragstudies, maar ook door middel van experimenteel onderzoek met hersenscans. Kenmerkend is dat hij verschillende wetenschapsgebieden integreert: psychologie, economie en management. Zijn onderzoek bestrijkt op het moment de vier hoofdthema's rechtvaardigheid, sociale besliskunde, macht en leiderschap en vertrouwen. Hierbij bekijkt hij vooral de rol van emoties en motivatie.
De European Federation of Psychologists' Associations reikt dit jaar voor het eerst de Comenius Award uit. Bij de uitreiking, die onderdeel uitmaakt van het 10e European Congress of Psychology in Praag, zal De Cremer een lezing geven over de rol van eigenbelang in menselijk gedrag. Hij stelt dat eigenbelang niet de enige drijfveer is van menselijk gedrag, zoals economen vaak aannemen, maar ook motieven als rechtvaardigheid en de behoefte om ergens bij te willen horen.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Corine Schouten, afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de Universiteit van Tilburg, tel. 013 - 466 2993 / c.h.schouten@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten. Voor informatie over deskundigen van de UvT zie www.uvt.nl/webwijs.

UvT Persbericht