fototentoonstelling 'Inspiratie Rotterdam'

21.06.2007 / 12:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Historisch museum rotterdam

Historisch museum rotterdam

Inspiratie Rotterdam
Fotografie Nu

3 juli 2007 t/m 24 februari 2008

Het Historisch Museum Rotterdam laat in de tentoonstelling 'Inspiratie Rotterdam' van 3 juli 2007 tot en met 24 februari 2008 de stad door de lens van topfotografen zien. In het Schielandshuis tonen foto's en films het alledaagse Rotterdam van nu in een bepaald niet alledaagse mix van onderwerpen, invalshoeken, technieken en stijlen. Van de met blote handen omgewoelde grond van schooltuinen, de stijl van de straat en het leven in een bejaardentehuis tot de woeste leegheid van ooit drukke havengebieden, de grandeur van de nachtelijke stad en de verstilde hoge blik van een vliegerperspectief. Een inspirerende kijk op een veelzijdige stad.

Rotterdam is altijd fotogeniek geweest. Van de vooroorlogse drukte, de dynamische havenstad en de heroïek van de wederopbouw, tot de imponerende skyline van nu. De tentoonstelling Inspiratie Rotterdam gaat verder dan de bekende buitenkant en zoomt in op het detail. Vijftien landelijk en internationaal bekende fotografen en filmers geven persoonlijke impressies van hun eigen woonplaats en haar bewoners. De getoonde werken laten zien dat fotografie en film in Rotterdam op een hoog internationaal niveau staan.

Deelnemende fotografen:

Otto Snoek heeft oog voor de enkeling in de massa.
Ari Versluis en Elly Uyttenbroek portretteren mensen uit dezelfde stedelijke subcultuur. Kim Bouvy, Adriënne van Eekelen en Awoiska van der Molen leggen ieder op eigen wijze de beleving van de stedelijke omgeving vast.
Hans Wilschut maakt monumentale nachtopnamen van de stad en de haven. Bas Princen onderzoekt de interactie tussen mensen en hun fysieke omgeving. Gerco de Ruijter brengt met zijn vliegercamera de rafelrand van de stad in beeld. In de film Play weet Carel van Hees door te dringen tot de eigentijdse jongerencultuur. Marijn de Jong maakt studioportretten in uitgaanstempel Now & Wow Helena van der Kraan fotografeert bezoekers aan haar atelier. Eric van der Schalie legt naoorlogse nieuwbouw vast in composities van vorm en kleur. In zijn films en filminstallatie toont Karel Doing het wonderlijke landschap van stad en haven.
Rince de Jong exposeert portretten van dementerende bewoners van een verzorgingshuis. Schooltuinen vol groenten en bloemen spetteren van de foto's van Gina Kranendonk. Zij heeft in het kader van Inspiratie Rotterdam bovendien een horticultureel kunstwerk ingericht in de tuin van het Schielandshuis. Hier kan de bezoeker zich vergapen aan de levende pracht van de moestuin.


Noot voor de redactie,