Deelgemeente Charlois Rotterdam

Cameratoezicht rond Zuidplein en Dordtselaan

Momenteel wordt hard gewerkt aan de aanleg van een systeem van cameratoezicht rond het Zuidplein en op de Dordtselaan. In juli moet het cameratoezicht gaan draaien. Wie hier meer over wil weten is op dinsdagavond 3 juli aanstaande van harte welkom in het kantoor van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11.

Zuidplein en Dordtselaan en omgeving moeten veiliger worden. Naast de bestaande intensieve vormen van toezicht door zowel de Politie als Stadstoezicht is de invoering van cameratoezicht een nodig en een nuttig middel om overlast te voorkomen en te verminderen en ervoor te zorgen dat bewoners, mensen die in het gebied werken én bezoekers zich veilig voelen.

De aanwezigheid van cameras werkt op zich al preventief, maar als er sprake is van overlast of erger, dan kan de politie sneller en adequater optreden. Daarnaast wordt met cameratoezicht de pakkans van daders vergroot.

Om welk gebied gaat het?

Zuidplein: in en rondom het busstation (Metroplein), langs het atrium van het winkelcentrum aan het Zuidplein en de zijde van de Strevelsweg (bij Albert Heijn), de passerels die lopen vanaf de in-/uitgang van het winkelcentrum naar respectievelijk Ahoy, het Ikazia Ziekenhuis en het Wevershoekterrein. Vervolgens de gelijkvloerse routes die lopen vanaf het Metroplein naar Ahoy, Ikazia Ziekenhuis en Theater Zuidplein. De volgende wegen bevinden zich eveneens in het cameragebied: Zuidplein, Strevelsweg, Meijerijstraat, Twentestraat, Sallandweg, Zuiderterras en Carnissesingel;

Dordtselaan: De gehele Dordtselaan ligt in het cameragebied. Verder de volgende straten (geheel of gedeeltelijk): Wevershoekstraat met aanliggend open gebied, Rijsoordstraat, Millinxstraat, Heinenoordstraat, Moerkerkeplein, Moerkerkestraat, Putsebocht met het zogenaamde Verhagenpleintje, Resedastraat, Cillershoekstraat, Mijnsherenlaan, Puttershoekstraat, Hekelingenstraat, Mijnsherenplein, Heenvlietstraat, Brielselaan en Putselaan.

In elke weg of straat, die naar het gebied waar cameratoezicht is leidt, komt een bord, waarop een camera is afgebeeld, met als opschrift: cameratoezicht. Deze aanduiding is wettelijk verplicht.

Hoe werkt het?

Inmiddels is al begonnen met het plaatsen van de cameras. Voor het merendeel gaat het om cameras die kunnen zwenken en inzoomen en zo een gedetailleerd beeld kunnen geven van een groot gebied. Deze cameras worden op afstand bestuurd vanuit de centrale Cameratoezicht Ruimte (CTR), waar ook andere camerabeelden uit de stad worden bekeken.

Deze flexibele cameras worden ondersteund met vaste cameras, die een bepaald gebied bestrijken. De beelden worden live bekeken, dus zeven dagen per week, 24 uur per etmaal.

Er is dus sprake van continu toezicht; dag én nacht.

Zodra men bij de CTR een gebeurtenis constateert die niet door de beugel kan, wordt meteen de politie gewaarschuwd, zodat deze kan ingrijpen. Beelden van eventuele overlast en misdrijven worden natuurlijk bewaard om de pakkans van en de bewijslast tegen daders te vergroten. Alle andere beelden worden vernietigd.

Om de privacy van bewoners, ondernemers en bezoekers te garanderen gelden wettelijk vastgestelde privacymaatregelen. Daarom is het ook niet mogelijk om met deze cameras in woningen en winkels te kijken. Dat mag niet en kan ook niet. Het cameratoezicht is bedoeld om het openbaar gebied, dus de straat, veiliger te maken.

Informatieavond

Wilt u meer weten over het cameratoezicht rond het Zuidplein en op de Dordtselaan, dan bent u op dinsdagavond 3 juli aanstaande van harte welkom in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur.

Omdat wij met het oog op de beschikbare ruimte graag ven tevoren een indruk willen hebben van het aantal te verwachten deelnemers vragen wij u vriendelijk u aan te melden. Wilt u aan deze bijeenkomst deelnemen dan kunt u bellen of e-mailen naar de afdeling Communicatie van de deelgemeente Charlois, Chris van Es, tel. 010 410 74 87 of c.vanes@charlois.rotterdam.nl.